Savilu je zvezdniški status omogočil dostop do ogromnega števila nemočnih žrtev. Foto: Reuters
Savilu je zvezdniški status omogočil dostop do ogromnega števila nemočnih žrtev. Foto: Reuters
Razkritje škandala je bil hud udarec za BBC. Foto: EPA
Savile zlorabljal deklice, mlajše od 15 let

Televizijec, ki se je vsa leta skrival za svojim "zvezdniškim statusom", je zagrešil več kot 200 kriminalnih dejanj, njegove žrtve pa so bile stare od osem do 47 let, navaja poročilo.

Med 214 kriminalnimi dejanji, ki jih je zagrešil med letoma 1955 in 2009, je 34 posilstev.
Savile je žrtve svojih dejanj našel vsepovsod - tako v svojem rojstnem Leedsu kot v Londonu, v prostorih BBC-ja, v šolah, v 13 bolnišnicah in v mladinskem domu, ugotavlja poročilo policije in nacionalne organizacije za zaščito otrok.

Njegova najmlajša znana žrtev je bil osemletni deček, več kot 80 odstotkov njegovih žrtev pa je bilo mladih deklet in žensk, večinoma starih med 13 in 16 let. Ti zločini so bili v večini primerov "spolni napadi, ki jih je zagrešil, kadar se je ponudila priložnost", nekatere pa je tudi načrtoval, še navaja poročilo.

Umrl nekaznovan
Savile jo je kljub številnim zlorabam odnesel nekaznovan, za kar se je britansko javno tožilstvo v petek opravičilo. Tožilstvo se je namreč leta 2009 odpovedalo pregonu priljubljenega voditelja, čeprav je od policije prejelo pritožbe zoper Savila.

Zvezdnik, ki je bil na vrhuncu priljubljenosti v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, je med drugim vodil oddajo za otroke in sodeloval pri številnih dobrodelnih akcijah. Umrl je oktobra 2011.

Kot je po objavi dejal direktor britanske organizacije za zaščito otrok Peter Watt, je zdaj "jasno, da je Savile potuhnjeno gradil vse svoje poklicno življenje tako, da je imel dostop do otrok brez zaščite, z namenom, da bi jih zlorabil".

Obtožbe na račun Savila, ki jih je oktobra lani razkrila britanska televizija ITV, so sprožile pravo krizo na BBC-ju. Medijska mreža se je znašla pod plazom obtožb, da je poskušala afero potlačiti, malo pozneje pa se je izkazalo, da so v nekem prispevku konservativnega politika po krivem obtožili pedofilije.
Škandal je vodil v odstop generalnega direktorja Georgea Entwistla.

Savile zlorabljal deklice, mlajše od 15 let