John Kerry ni pozabil na odgovornost spomniti tudi države, ki svet onesnažujejo precej manj kot njegova država. Foto: EPA
John Kerry ni pozabil na odgovornost spomniti tudi države, ki svet onesnažujejo precej manj kot njegova država. Foto: EPA
ZDA so ob Kitajski največja onesnaževalka na svetu. Foto: EPA

Kot je dejal, obstajajo znanstveni dokazi, da podnebne spremembe ne ogrožajo le okolja, ampak tudi svetovno gospodarstvo. Nekaj časa je še ostalo, da se preprečijo najhujše posledice, je še dejal Kerry.

V soboto so ZDA in Indonezija sprejele skupno izjavo, v kateri se zavezujejo, da bodo storile več za omejevanje njihovih izpustov ogljikovega dioksida. Med ukrepi naj bi bila zmanjšanje izpustov avtomobilov in povečanje energetske učinkovitosti stavb.

Kerry je poslal sporočilo tudi državam, ki so manjše onesnaževalke. Medtem ko tiste z večjimi izpusti morajo storiti več, da se reši ta težava, to ne pomeni, da ni treba drugim državam storiti nič, jih je podučil Kerry. Države z manjšimi izpusti ne smejo "ponoviti napak iz preteklosti", je dejal.

ZDA se usmerjajo proti Aziji
Indonezija predstavlja sicer zadnjo postajo na Kerryjevi regionalni turneji. Svoje potovanje je v četrtek začel v Južni Koreji, pred Indonezijo pa je bil tudi na Kitajskem, poroča britanski BBC. Gre za del Obamove politike usmerjanja ameriške zunanje politike proti Aziji in stran od Evrope in Bližnjega vzhoda iz leta 2012.

V Džakarti je Kerry poudaril, da lahko podnebne spremembe vplivajo na svetovno gospodarstvo, tudi z "morebitnim katastrofalnim učinkom" na svetovno dobavno verigo. Opozoril je na "sokrivdo" in spomnil, da so lani stopnje ogljikovega dioksida v atmosferi dosegle najvišje ravni.

Kerry naj bi si prihodnje leto želel doseči svetovni podnebni dogovor, s katerim bi se ZDA in druge države zavezale k zgodovinskemu zmanjšanju onesnaževanja s fosilnimi gorivi. Organizacije za zaščito okolja so sicer Obamovo administracijo kritizirale, ker ni storila več, da bi ZDA zmanjšale porabo fosilnih goriv. Konec lanskega leta je Obama imenoval novega svetovalca glede podnebnih sprememb Johna Podesto.

Še en pogovor, tokrat v Parizu
Pariz bo leta 2015 prizorišče pogovorov, namenjenih doseganju novega mednarodnega sporazuma, ki bo nasledil kjotski protokol, ki se izteče leta 2020. ZDA tega protokola iz leta 1997 sicer nikoli niso ratificirale.