Lukmseburg se uvršča v sam svetovni vrh držav glede na blaginjo in življenjski standard. Foto: EPA
Lukmseburg se uvršča v sam svetovni vrh držav glede na blaginjo in življenjski standard. Foto: EPA

Po skoraj vseh preštetih glasovih je CSV dobil 33,7 odstotka glasov, kar je sicer skoraj pet odstotnih točk manj kot pred štirimi leti. V 60-članskem parlamentu bo stranka tako imela 23 poslancev. Opozicijski liberalci so dobili 18,2 odstotka glasov oziroma tri odstotne točke več kot na zadnjih volitvah, socialisti, ki so do zdaj z Junckerjem sestavljali vlado, pa 20 odstotkov. Obe stranki bosta imeli v parlamentu po 13 sedežev.

Nejasna politična prihodnost
"Radi bi sestavili vlado," je po zmagi na volitvah dejal Juncker, čigar zadnja vlada je odstopila zaradi ugotovitev parlamentarne preiskave o njegovi "politični odgovornosti" za leta nepravilnosti v delovanju tajne obveščevalne službe Srel. Volitve so zato potekale sedem mesecev prej, kot je bilo načrtovano.

Juncker, ki je na čelu države že 18 let, kar pomeni, da je premier z najdaljšim stažem v Evropi, je po objavi izidov zatrdil, da so še vedno najmočnejša sila v državi, čeprav je čestital tudi liberalcem. Obenem ni izključil možnosti, da se oblikuje koalicija proti njemu.

Možnosti oblikovanja vlade je sicer več. Prva je zavezništvo med CSV in liberalci, kot v obdobju med letoma 1999 in 2004. Ta koalicija je bila za Junckerja precej težavna, zato bi se lahko znova odločil za sodelovanje s socialisti, čeprav so ga ti pustili na cedilu po obveščevalni aferi. Tretja možnost pa je, da CSV, ki je v Luksemburgu na oblasti že 70 let, odide v opozicijo, če bi vlado uspelo sestaviti liberalcem, socialistom in zelenim, ki bi imeli skupaj tesno večino 32 poslancev.

Mandat podeli veliki vojvoda
Vodja liberalcev, župan Luxembourga Xavier Bettel, je svojo stranko že razglasil za pravo zmagovalko volitev, saj je precej izboljšala izid v primerjavi z zadnjimi volitvami, zato je prepričan, da bi morala imeti možnost oblikovati vlado.

Mandat za sestavo vlade bo še ta teden podelil luksemburški veliki vojvoda Henri.

Glasove je v nedeljo oddalo okoli 240.000 volivcev, kar pomeni, da je bila udeležba več kot 90-odstotna. Udeležba na volitvah je sicer v najbogatejši članici Evropske unije obvezna, tistim, ki ne pridejo na volišče, pa grozi 250 evrov kazni.