Južnokorejska mornarica med vajami. Foto: EPA
Južnokorejska mornarica med vajami. Foto: EPA

Pri vaji sodeluje 10 vojnih ladij, ki preizkušajo globinske naboje proti podmornicam in pomorskega orožja. Enodnevna podmornična vaja Južne Koreje zahodno od mesta Taean je namenjena pripravi na morebitni napad severne sosede.

Mednarodna preiskava je prejšnji teden pokazala, da je južnokorejsko ladjo potopil torpedo iz Severne Koreje, kar pa Pjongjang zanika. Združene države Amerike, tesne zaveznice Južne Koreje, so nedavno naznanile, da nameravajo v kratkem izvesti vojaške vaje med svojimi četami, nastanjenimi v Južni Koreji, in južnokorejskimi silami.
"Politika bojevitosti"
Analitiki menijo, da si nobena od vpletenih strani ne želi zaostriti vojaških napetosti, si pa Južna Koreja in njene zaveznice želijo najti način, s katerim bi zadržale Severno Korejo in ji preprečile izvajanje nadaljnjih napadov.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki je pravkar obiskala to območje, je dejala, da se mora mednarodna skupnost na vse večjo krizo glede potopljene ladje ustrezno odzvati. Po besedah Clintonove obstajajo "silni" dokazi, da gre odgovornost pripisati Severni Koreji in pozvala Pjongjang, naj ustavi svojo "politiko bojevitosti".