Nasilje nad priseljenci se je v zadnjih tednih razširilo po državi. Foto: Reuters
Nasilje nad priseljenci se je v zadnjih tednih razširilo po državi. Foto: Reuters
Jacob Zuma
Jacob Zuma obljublja, da bodo ustavili nasilje in da se bodo priseljenci spet lahko počutili varne. Foto: Reuters

Južno Afriko v zadnjih tednih pretresa vse hujše nasilje nad priseljenci iz drugih afriških držav. Začelo se je v Durbanu ob Indijskem oceanu, kjer so v zadnjih dveh tednih našteli več napadov na trgovine in domove priseljencev iz Etiopije, Somalije, Malavija in drugih afriških držav, pozneje pa se je nasilje razširilo tudi v Johannesburg, kjer so neznanci napadli več trgovin v lasti priseljencev. Po zdajšnjih podatkih je v nasilju umrlo najmanj šest ljudi, policija pa je pri tem aretirala najmanj 150 ljudi.

Zuma: Ustavili bomo nasilje
Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je danes obiskal begunsko taborišče v Durbanu in tistim, ki so morali pobegniti, sporočil, da je nasilje v nasprotju z južnoafriškimi vrednotami. "Ti napadi so nasprotje vsega, v kar verjamemo. Večina Južnoafričanov verjame v mir in dobre odnose z brati in sestrami celine," je povedal Zuma in napovedal, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da se napadi končajo. "Ustavili bomo nasilje," je bil odločen.

Predsednik Zuma je nagovoril priseljence, ki se nameravajo zaradi napadov in nasilja vrniti v svoje države. "Če se želite vrniti, ko se bo nasilje končalo, ste dobrodošli," jim je povedal in dodal, da težave povzroča manjšina državljanov. Kot je poročal BBC, so ga številni v množici ob tem obtožili, da se je na težave odzval prepozno in da ni naredil dovolj.

Zaradi nasilja domove zapustilo več kot 5.000 ljudi
Zaskrbljenost zaradi vala napadov na priseljence so pred dvema dnevoma izrazili tudi Združeni narodi, kjer so na Visokem komisariatu ZN-a za begunce (UNHCR) opozorili, da so ksenofobni napadi v zadnjih treh tednih z domov pregnali več kot 5.000 tujih državljanov, med njimi tudi beguncev in prosilcev za azil, ki so bili primorani iz svojih držav oditi zaradi vojn in pregona. Zaradi nasilja so sosednje države Zimbabve, Malavi in Mozambik že napovedale, da bodo iz Južne Afrike evakuirale svoje državljane.

Uradni podatki kažejo, da v Južni Afriki živi več kot dva milijona tujih državljanov, ki predstavljajo približno štiri odstotke prebivalstva. V državi živi tudi več deset tisoč beguncev iz Zimbabveja, Somalije, Konga in drugih afriških držav, ki so se tja preselili po letu 1994, ko se je v državi končala politika rasnega razlikovanja.

Visoka brezposelnost, še posebej med mladimi
Številni Južnoafričani so prepričani, da jim priseljenci iz drugih afriških držav odžirajo službe. Brezposelnost v Južni Afriki je po zadnjih podatkih 25-odstotna, med mladimi pa celo 50-odstotna.