Južnokorejski predsednik je v novoletnem nagovoru pozval k dialogu med sosedama. Foto: Reuters
Južnokorejski predsednik je v novoletnem nagovoru pozval k dialogu med sosedama. Foto: Reuters
Južna Koreja
Južnokorejska vojska je v zadnjem času izvedla več vojaških vaj, ki so ujezile sever. Foto: Reuters

"Vrata za dialog so odprta," je južnokorejski predsednik povedal v svojem novoletnem nagovoru in kljub napetostim v odnosih med državama izrazil željo po izboljšanju gospodarskih odnosov s Severno Korejo. Seul si želi boljših odnosov s severno sosedo, a mora Severna Koreja ob tem pokazati resnost in pripravljenost na jedrsko razorožitev ter mir prenesti v dejanja. "Jedrsko orožje in vojaški avanturizem je treba opustiti," je še izjavil Lee.

Lani je bilo na Korejskem polotoku zelo napeto, ključni trenutek pa je bil po besedah predsednika Lija napad 23. novembra. "Razmere pred provokativnim napadom na otok Jeonpjeong in po njem ne morejo biti enake," je povedal Li in dodal, da bo Južna Koreja sicer ostro odgovorila na vsako grožnjo proti "centimetru njihovega ozemlja".

Li: Varnost je najpomembnejša
"Napad na otok Jeonpjeong predstavlja tudi priložnost, da se vprašamo o varnostni pripravljenosti in o naši obrambi," je povedal Li in dodal še, da ne smejo zavlačevati z vzpostavitvijo vseh potrebnih varnostnih ukrepov. Ob tem pa je južnokorejski predsednik poudaril, da bi lahko s pripravljenostjo obeh držav dosegli znaten napredek.

Politični analitiki ocenjujejo, da je južnokorejski predsednik, ki se je oglasil prvič po tem, ko je Severna Koreja pred dvema dnevoma objavila svojo novoletno poslanico, Pjongjangu dal vedeti, da je Seul pripravljen oživiti pogovore, ki so v zadnjih treh letih zastali.

Severna Koreja Južni podala roko sprave
Severna Koreja je na prvi dan novega leta Južno Korejo pozvala k boljšim odnosom. Trije vodilni severnokorejski časniki so v uvodniku ob novem letu poudarili, "da bi bilo treba čim prej omiliti napetosti med severom in jugom". Uvodnik se je ob tem zavzel za dialog in sodelovanje, ob tem pa je poudaril, da je Pjongjang zavezan Korejskemu polotoku brez jedrskega orožja.

Ameriški odposlanec za Severno Korejo Stephen Bosworth naj bi v torek obiskal Seul, nato pa se bo odpravil na Kitajsko in Japonsko. Tam ga bo spremljal tudi južnokorejski odposlanec za pogovore s Severno Korejo Sung Kim.