Srbija je prošnjo za članstvo v EU-ju vložila leta 2009, tri leta pozneje pa je dobila status kandidatke. Foto: EPA
Srbija je prošnjo za članstvo v EU-ju vložila leta 2009, tri leta pozneje pa je dobila status kandidatke. Foto: EPA
Jelko Kacin
Kacin bo članicam EU-ja predlagal, da Srbijo pri vizumski politiki uvrstijo med varne države. Foto: BoBo
Srbija pred pristopnimi pogajanji z EU-jem

Slovenski politik je na dvodnevnem obisku v Srbiji. Sešel se bo s predsednikom in podpredsednikom vlade, Ivico Dačićem in Aleksandrom Vučićem, ter z glavno pogajalko z Evropsko unijo, Tanjo Miščević, s katerimi bo govoril o srbskem približevanju Uniji. Srbija bo s prvo medvladno konferenco 21. januarja tudi uradno začela pristopna pogajanja.

Za Radiotelevizijo Vojvodina je Kacin v četrtek dejal, da ni mogoče izključiti možnosti, da bi lahko katera izmed članic EU-ja izkoristila mehanizem za ponovno uvedbo vizumskega režima, a da se se srbskim državljanom tega ni treba bati. Obljubil je, da bo predlagal amanda, s katerimi bi Evropski parlament od članic EU-ja zahteval, da Srbijo v tem pogledu razglasijo za "varno državo".

Na udaru predvsem Nemčija
Težava držav zahodnega Balkana so namreč lažni azilanti, ki skušajo azil najti predvsem v Nemčiji. Srbske oblasti zato tesno sodelujejo z nemškimi, napovedujejo pa tudi dodatne ukrepe - predvsem še ostrejši nadzor na meji. Ena izmed oblik, s katerimi bi Nemčija lahko zajezila prihod lažnih prosilcev za azil, je tudi po mnenju Beograda uvrstitev Srbije na listo varnih držav, saj se je ravno to že izkazalo kot dober mehanizem za preprečevanje migracije lažnih azilantov, poroča dopisnica RTV Slovenija iz Beograda Marta Razboršek.

Kacin je še zatrdil, da nihče v Bruslju Srbiji ne namiguje, ali naj ima predčasne volitve ali ne, kar se govori v državi. "Srbija je suverena in odloča sama zase. Srbija ničesar ne dela za Bruselj, naj se ukvarja le sama s seboj," je dejal ter izrecno pohvalil podpredsednika vlade in notranjega ministra Vučića za "vse napore v boju proti kriminalu in korupciji", saj je to "edini način, da se institucije prisili, da bodo odgovorne".

Izpostavil pa je, da je "najšibkejši člen" v sistemu države tožilstvo. Od tega, kako hitro bo Srbija izvedla reformo pravosodja, je odvisno, kako hitro bodo potekala pogajanja z Unijo.

Zakaj napadi na Dačića?
Kacin je dodal, da po njegovem mnenju v Srbiji "politične elite zlorabljajo medije za diskreditacijo drugače mislečih". "Politične stranke še vedno delujejo tako, izkoriščajo medije kot kanale za svoje boje. Brez rešitve tega vprašanja ne bo napredka." V tem smislu je tudi kritiziral medijsko kampanjo proti premierju Dačiću. "Iskreno me žalosti, kaj vse se piše proti Dačiću, saj so poskusi njegove diskreditacije nepotrebni. Ves svet se temu čudi, saj mu vsi priznavajo pogum in državniški pristop do velikih zgodovinskih izzivov. Vsaka država bi bila ponosna na tak preboj."

Srbija pred pristopnimi pogajanji z EU-jem