Nixon je moral leta 1974 odstopiti zaradi afere Watergate. Foto: EPA
Nixon je moral leta 1974 odstopiti zaradi afere Watergate. Foto: EPA

Nekdanji ameriški predsednik, ki je moral svoj položaj zapustiti zaradi matere vseh afer, imenovane Watergate, je novinarju Davidu Frostu dal intervju, ki je podrl vse rekorde po gledanosti, zato ne čudi podatek, da je film, narejen po omenjenem sodelovanju med novinarjem in predsednikom, nominiran za pet oskarjev.

David Frost, ki v tistem času ni bil znan kot novinar, temveč kot voditelj newyorške pogovorne oddaje, je Nixonu ponudil 600.000 dolarjev, pri tem pa mu ni želela pomagati nobena televizijska mreža, zato je moral, da je dobil potrebna sredstva, sam poiskati "investitorje".

V posnetkih na desni si lahko ogledate nekaj delov iz intervjuja in izjavo Frosta o Nixonu.


Snemanje je trajalo kar 12 dni
Snemanje intervjujev, ki je trajalo 12 dni, so začeli 23. marca 1977. Vsak ponedeljek, sredo in petek, sta sogovornika posnela za okoli dve uri materiala, kar je skupaj naneslo za 28 ur in 45 minut materiala. Intervju so snemali v Kaliforniji, na domu zakoncev Smith, ki sta bila oba Nixonova privrženca, z oddajanjem svojega doma pa sta zaslužila 6.000 dolarjev.

Rekordno gledan intervju
Intervju so potem še istega leta predvajali v ZDA in nekaterih drugih državah. Predvajali so ga v štirih delih po 90 minut. V prvem delu sta obdelala afero Watergate. Predvajali so ga 4. maja 1977, prvo Frostovo vprašanje pa se je glasilo: "Zakaj niste zažgali tistih kaset?" Nanašalo se je na dokaze, da je Nixonova administracija prisluškovala političnim konkurentom. Prvo predvajanje prvega dela si je ogledalo kar 45 milijonov ljudi, kar je bila največje občinstvo političnega intervjuja v zgodovini. Drugi del so predvajali dober teden pozneje, tretjega 19. maja, v njem pa je nekdanji predsednik na vprašanje o legalnosti njegovih dejanj odgovoril, da "ko to stori predsednik, to pomeni, da ni več nelegalno". Četrti del so predvajali 25. maja.

Ljudje še vedno kritični do Nixona
Javnomnenjske raziskave so pokazale, da je po objavi intervjuja 69 odstotkov ljudi še vedno verjelo, da je Nixon skušal prikriti afero, zaradi katere je moral zapustiti Belo hišo, 72 odstotkov jih je bilo prepričanih, da je nekdanji predsednik kriv obstruiranja pravosodja, 75 odstotkov pa jih je bilo prepričanih, da si ne zasluži nobene vloge več v javnem življenju. Frost naj bi z intervjuji zaslužil okoli milijon dolarjev.

Frost navdušen nad filmom
Te dni je Frost star nekaj mesecev manj kot 70 let. Po njegovih besedah je film v režiji Rona Howarda izjemen, ker je emocionalno zelo odprt. Ko se spominja dnevov snemanja intervjuja pravi, da je šele prvi dan snemanja ugotovil, da do takrat ni nikoli posnel niti dve uri trajajočega intervjuja, pred seboj pa je imel človeka, ki je bil prepričan, da ga bo zlahka "prežvečil in izpljunil". Zgodilo se je ravno nasprotno, saj je Nixon v pogovoru priznal svoja dejanja, v bistvu pa je povedal več, kot je pričakoval sam Frost.

Film o snemanju intervjuja si je v teh dneh mogoče ogledati tudi pri nas, kot kaže, pa bo že skoraj 15 let pokojnega Nixona zopet dvignil med slavne, a na njegovo žalost, bo še vedno zapisan, kot eden redkih predsednikov, ki so ga nečedni posli odnesli s položaja.

Miha Raičevič
miha.raicevic@rtvslo.si