Hočete petletnico? Osemletnico? Za tri dni v vašo hotelsko sobo? Brez posledic? Ni problema. Tako je zvenel pogovor novinarja ameriškefga Datelinea z eno od lastnic bordelov v Kambodži. Dateline je javnosti razkril umazan svet kamboškega seks turizma. Foto: EPA
Hočete petletnico? Osemletnico? Za tri dni v vašo hotelsko sobo? Brez posledic? Ni problema. Tako je zvenel pogovor novinarja ameriškefga Datelinea z eno od lastnic bordelov v Kambodži. Dateline je javnosti razkril umazan svet kamboškega seks turizma. Foto: EPA
Privlačna zunanja embalaža Kambodže: veličastni tempelj Angkor Wat. Foto: EPA
Zahodni turisti navdušeno plačujejo, da lahko streljajo z orožjem, uporabljenim v vietnamski vojni.
Kambodža je revna država in mnogi starši kar sami prodajo svoje otroke v prostitucijo. Foto: EPA

Tajska je pač že precej skomercializirana, zato avanturisti (in pedofili, kar je še ena žalostna podoba te azijske regije) iščejo od turistov še ne "pokvarjene" bisere. A Kambodža je daleč stran od bisera - ne tako davna zgodovina razkriva vojaški udar zloglasnega diktatorskega generala Lona Nola (1970), štiriletno vojno med Vietkongovci in Rdečimi Kmeri s spornim posredovanjem ZDA (1969-1974), produkt katere sta bila dva milijona beguncev in neznano število smrtnih žrtev, in genocid pod režimom Rdečih Kmerov. Število žrtev? Med enim in tremi milijoni.
Obisk polj smrti - in strelišča
Danes, ko je turizem ena od glavnih virov dobička (državo obišče okoli 750.000 turistov na leto), so polja smrti le še zgodovinski termin. Ali pa bi vsaj moral biti. Država je namreč sanjska destinacija za vse iztirjence zahodnega sveta, ki lahko v njej nemoteno in nekaznovano izživljajo svoje najtemneješe in najbolj perverzne fantazije.
Že podatek, da sta najbolj obiskani kamboški atrakciji muzej genocida in polja smrti v Phnom Penhu, pove veliko o morbidnem tonu države.
Popolnoma uradna (no, če veš, koga vprašati) turistična tura je obisk enega izmed strelišč, kjer popotnik dobi v roke seznam vrste težkega in lažjega orožja - ostanki iz vietnamske vojne (da je nekdo z njim najverjetneje že ubijal, naj bi bila še dodatna prednost): jurišna puška AK-47, mitraljezi, ročne pištole in celo granate. Turist tako dobi za primeren denar (recimo 400 dolarjev) v roke mitraljez in kravo na polju. "Če zgrešiš, dobiš 200 dolarjev nazaj," so po pričevanjih menda vzpodbudne besede mojstra za orožje.
Z googlanjem pa boste zaman iskali naslednjo ultimativno sprevrženo ponudbo: za tisoč dolarjev namreč Kmeri zainteresiranim ponudijo tudi, da jih odpeljejo v džunglo, kjer lahko nato ustrelijo - človeka.

Še nekaj neslavnih uvrstitev Kambodže:

- Svoboda tiska: 126. mesto (od 173)
- Indeks korupcije: 162. mesto (od 179)
- Človeški razvoj po ZN: 136. mesto (od 177)


Ko je 12 let že prestaro
In če je človek na splošno tam tako malo vreden, potem ne čudi, da enako velja tudi za ženske: edine predstavnice nežnejšega spola, ki jih lahko opaziš v barih in klubih, so prostitutke. Da je prostitucija tu uradno nezakonita, ni težava. Da najdeš dekle v enem izmed nočnih klubov, je potrebnih le par besed in par dolarjev.
In ena tretjina od približno 800.000 prostitutk v državi so otroci. Američani, Francozi in Španci srednjih let masovno potujejo v Kambodžo z enim namenom: kupiti si deklico (ali dečka, kar je "specialiteta" Kambodže). Petletniki naprodaj. 12-letnice tu štejejo že skoraj kot prestare - devištvo ima višjo ceno. 600 dolarjev stane rosno mlada devica - za to ceno jo lahko odpeljete za tri dni v svoj hotel. Če si belec v Kambodži, se predvideva, da si tu zaradi seksa.
Donosna seks industrija
Seks turizem cveti - če si je turistični urad to predstavljal pod opisom "nova Tajska" in z njim skušal v proračun priliti prepotrebne dolarje, potem mu je uspelo. Po poročilu človekoljubne organizacije World Vision so celo številni visoko rangirani predstavniki kamboškega ministrstva za turizem vpleteni v otroški seks turizem, spolno izkoriščanje otrok in celo podpirajo dejavnosti trgovcev z otroškim seksom.
In za pravo ceno bodo oblasti zamižale na eno oko (ali pa kar na obe očesi), seks turisti oz. lovci na kamboške otroke pa bodo lahko nemoteno vstopali v državo in se nekaznovano izživljali nad njimi. Trgovina z otroki in otroški seks turizem je le dobičkonosna multimilijardna industrija, ki podžiga korupcijo (glej okvirček) in privablja organizirane kriminalne združbe in meddržavne prekupčevalske mreže.
Pozivi brez učinka
V državi, kjer je povprečen letni dohodek pičlih 300 dolarjev, so pogosto kar družine same tiste, ki prodajo svojega otroka. Spet druge mladoletnike zvabijo obljube služb v strežbi, pa jih nato prisilijo v prostitucijo.
Mednarodne organizacije pozivajo Zahodni svet, naj ne stoji križem rok - a kako se lahko pričakuje napredek, če še sam francoski kulturni minister v svoji knjigi opisuje, kako je imel na popotovanju po jugovzhodni Aziji "izkušnje s fantki".