Hrvaška Vasiljkovića bremeni vojnih zločinov nad Hrvati med letoma 1991 in 1993. Kapetan Dragan je na fotografiji v ospredju na desni. Ob njem stoji Vojislav Šešelj, ki je obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Foto: EPA
Hrvaška Vasiljkovića bremeni vojnih zločinov nad Hrvati med letoma 1991 in 1993. Kapetan Dragan je na fotografiji v ospredju na desni. Ob njem stoji Vojislav Šešelj, ki je obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Foto: EPA
false
Dragan Vasiljković ima tako srbsko kot avstralsko državljanstvo, a ga to ni rešilo pred izročitvijo Hrvaški. Foto: EPA

Avstralija, kjer je Vasiljković živel po vojni na Hrvaškem, je namreč odobrila njegovo izročitev Hrvaški, ki ga bremeni številnih vojnih zločinov nad Hrvati med letoma 1991 in 1993. Na zagrebško letališče je prispel v spremstvu hrvaških policistov.

Vasiljkovića bodo odpeljali v Split, kjer bodo pod vodstvom tamkajšnjega tožilstva proti njemu vodili postopek zaradi vojnih zločinov nad vojnimi ujetniki in civilisti na območju Knina, Benkovca in Gline.

"Sojenje bo pravično"
"Avstralija je Vasiljkovića izročila po dolgi pravni bitki, ki se je začela pred devetimi leti," je na novinarski konferenci dejal hrvaški minister za pravosodje Orsat Miljenić, ki je poudaril, da bo sojenje Vasiljkoviću pravično. Kot je dejal, je hrvaško pravosodje neodvisno in zmožno izvajanja tudi najbolj zapletenih postopkov.

Predstavniki Srbije so trdili, da Vasiljković ne bo deležen pravičnega sojenja, na kar je hrvaški pravosodni minister odvrnil, da bo deležen pravosodnega postopka kot vsak drug obtoženec. Miljenić je še dejal, da ni primerno, da bi država, ki še ni izpolnila niti najmanjših pogojev za odprtje pogajanj z Evropsko unijo, kritizirala pravosodje ene od njenih članic. Zahvalil se je avstralskemu pravosodju, ki je v primeru Vasiljković prvič izročila kakega svojega državljana.

Leta 1991 se je vrnil v Srbijo
Vasiljković ima namreč tako srbsko kot avstralsko državljanstvo, saj je po rojstvu v Srbiji živel v Avstraliji. Leta 1991 se je vrnil v Srbijo in postal poveljnik srbskih paravojaških enot, ki so sodelovale v vojni na Hrvaškem. Po vojni je odšel v Avstralijo, do aretacije januarja leta 2006 pa je pod imenom Daniel Snedden živel v Perthu in delal kot trener golfa.

Avstralska policija ga je prijela na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je objavila Hrvaška. Sodišče v Avstraliji je jeseni 2009 najprej zavrnilo njegovo izročitev, potem pa je avstralsko vrhovno sodišče konec marca 2010 odločilo, da ga bodo Hrvaški vendarle izročili, končno odločitev o izročitvi pa je novembra 2012 sprejel avstralski notranji minister Jason Clare.

Vasiljkoviću so na Hrvaškem dodelili odvetnika po uradni dolžnosti Darka Stanića, ki pričakuje, da bodo obtožnico vložili takoj po zaslišanju na tožilstvu.

Osumljen umorov
Tožilstvo Vasiljkovića bremeni, da je kot poveljnik centra za urjenje posebnih srbskih enot leta 1991 trpinčil in moril ujete pripadnike hrvaške vojske in policije ter civiliste v Kninu, leta 1993 pa v Bruški pri Benkovcu. Sumijo, da je odgovoren tudi za napad na policijsko postajo v Glini ter na več naselij na tem območju leta 1991. Vasiljković vse obtožbe zanika.