Kapetan Dragan je priznal, da je bil poveljnik srbskih enot na Hrvaškem, zanikal pa je sodelovanje v zločinih, za katere ga bremenijo. Foto: Reuters
Kapetan Dragan je priznal, da je bil poveljnik srbskih enot na Hrvaškem, zanikal pa je sodelovanje v zločinih, za katere ga bremenijo. Foto: Reuters

To bo prvič, da bo Avstralija izročila osebo, ki je obtožena vojnih zločinov.

Vasiljković, ki v Avstraliji živi pod imenom Daniel Snedden, naj bi iz Sydneyja v spremstvu hrvaških policistov poletel danes, po prijetju na zagrebškem letališču pa bo 60-letni pripadnik nekdanjih rdečih baretk takoj premeščen na okrožno sodišče v Splitu.

Kapetan Dragan ima tudi avstralsko državljanstvo. Avstralska policija ga je prijela januarja 2006 na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je objavila Hrvaška. Sodišče v Avstraliji je najprej jeseni leta 2009 zavrnilo njegovo izročitev, potem pa je avstralsko vrhovno sodišče konec marca 2010 odločilo, da ga bodo vendarle izročili Hrvaški.

Končno odločitev o izročitvi je novembra leta 2012 sprejel avstralski notranji minister Jason Clare.

Tožilstvo v Šibeniku Vasiljkovića med drugim bremeni kršitve ženevskih konvencij med letoma 1991 in 1993 na območju Knina in Benkovca. V obtožnici ga bremenijo tudi načrtovanja napada na policijsko postajo na območju Gline leta 1991, za omenjena kazniva dejanja pa je predvidena 20-letna zaporna kazen. Kapetan Dragan je priznal, da je bil poveljnik srbskih enot na Hrvaškem, zanikal pa je sodelovanje v zločinih, za katere ga bremenijo.

Vasiljković je bil rojen v Beogradu, v otroštvu pa se je z družino preselil v Avstralijo. Leta 1991 se je vrnil v Srbijo in bil poveljnik srbskih paravojaških skupin, ki so sodelovale v vojni na Hrvaškem.