Za številne Srbe je Radovan Karadžić kljub obtožbam o vojnih zločinih še vedno narodni heroj. Foto: EPA
Za številne Srbe je Radovan Karadžić kljub obtožbam o vojnih zločinih še vedno narodni heroj. Foto: EPA
Carla Del Ponte
Carla Del Ponte se konec leta poslavlja od položaja glavne haaške tožilke. Foto: EPA

To je razkril stenogram pogovora iz leta 2004 med glavno haaško tožilko in takratnim predsednikom parlamenta Republike srbske Draganom Kalinićem, ki ga je objavil banjaluški časopis Nezavisne novine. Del Pontejeva je dejala, da je bil od septembra 1999 Karadžić v stikih s haaškim sodiščem in se je pogovarjal prostovoljno, vendar ni želel, da bi bila predaja videti prostovoljna. Sama mu je predlagala, da bi ga prijeli v Švici, a si je nato premislil in se ni želel več predati.

Stenogram je časopisu predal nekdanji predsednik Republike srbske Dragan Čavić, ki zvočni posnetek pogovora poseduje, ker je ta potekal v njegovem uradu in ga je posnela njegova služba.

Del Pontejeva je med pogovorom tudi izrazila prepričanje, da obstaja dogovor med Karadžićem in nekdanjim ameriškim odposlancem za Balkan Richardom Holbrookom, ki naj bi leta 1996 sklenila, da se Karadžić umakne iz politike, v zameno pa ga ne bodo aretirali. Obstoj dogovora je sicer zanikal tako Holbrooke kot tudi ameriško zunanje ministrstvo. Kalinić je haaški tožilki zatrdil, da dogovora ni nikoli videl, če pa obstaja, potem so ga pred njim skrivali.

Karadžić in njegov vojaški poveljnik Ratko Mladić, ki sta obtožena vojnih zločinov med vojno v BiH-u, sta na begu že skoraj 12 let. Medtem ko naj bi se Mladić skrival nekje v Srbiji, pa za Karadžića menijo, da se nahaja na območju Republike srbske ali na severu Črne gore, od koder je tudi doma.

G. V.