Radovan Karadžić je želel, da sodišče prisluhne njegovim pritožbam o aretaciji. Karadžić trdi, da so ga tri dni pred aretacijo ugrabili. Foto: Reuters
Radovan Karadžić je želel, da sodišče prisluhne njegovim pritožbam o aretaciji. Karadžić trdi, da so ga tri dni pred aretacijo ugrabili. Foto: Reuters

Imam se za državljana BiH-a, Republike srbske, Črne gore in Srbije. Na letališču sem se sešel z ambasadorjema BiH-a in Srbije.

Radovan Karadžić
Obdane s slikami mož in sinov, ki so umrli v Srebrenici, so si članice Zveze srebreniških mater po televiziji z mešanimi občutki ogledale prenos iz Haaga. Foto: EPA
Odzivi v Srbiji na izročitev Karadžića
Karadžić se želi zagovarjati sam

Nekdanji politični vodja bosanskih Srbov se je pojavil pred sodnikom Alfonsom Orijem v sodni dvorani številka 1, kjer so sodili tudi nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću. Sodnik je Karadžiča opomnil, da ima pravico, da med sojenjem molči in ga vprašal, ali je njegova odločitev, da ga ne zastopa odvetnik. "Imam nevidnega odvetnika, a sem se odločil, da se bom branil sam," je odgovoril Karadžić.

Kradžić: Moj dom je na Palah
Sodnik je nato na kratko predstavil obtožnico, ki vključuje 11 točk. Obtoženca je nato vprašal po njegovem polnem imenu, kraju in datumu rojstva, da bi potrdil njegovo identiteto. Ko je bila Karadžiću ponujena zasebna seja, je izbral javno. Na vprašanje o najnovejšem naslovu pred prihodom na sedež sodišča, je Karadžić odgovoril, da je to hiša njegove družine, njegove žene na Palah. "Če pa me sprašujete o neuradnem naslovu, na katerem sem živel pod lažnim imenom, je bilo to v Beogradu, Ulica Jurija Gagarina 267."

Le kdo ne ve, da je v Haagu?
Sodnik: "Je vaša družina obveščena o vaši premestitvi v Haag?"
Karadžić: "Ne verjamem, da obstaja kdo, ki ne ve, da sem v priporu," je odvrnil z rahlim nasmeškom na obrazu.

Sodnik ga je povprašal, ali spoštujejo njegove pravice, ki jih je nato prebrala sodna uslužbenka. Na vprašanje, ali razume pomembnost prebranih pravic, je nekdanji vodja bosanskih Srbov pritrdilno odgovoril.

Tožilstvo pripravlja novo obtožnico
Karadžić: "Hočem, da mi preberete novo obtožnico in dovolj časa, da jo preučim ter se nato izrečem o krivdi. Rad bi opozoril na nekatere nepravilnosti s svojim prihodom v Haag."
Sodnik je izjavil, da sodišče še ni dobilo nove obtožnice. Obrnil se je na glavnega haaškega tožilca Sergea Brammertza, ali res pripravljajo novo obtožnico. Brammertz je to potrdil. Haaško sodišče je obtožnico proti Karadžiću prvič izdalo leta 1995 in jo dopolnilo leta 2000, zdaj pa jo haaško tožilstvo znova preučuje, da bi jo lahko prilagodili sodni praksi iz zadnjih osmih let.

O krivdi čez 30 dni
Karadžić je izbral, da se bo o krivdi izrekel čez 30 dni, če bo nova obtožnica takrat že pripravljena.

Ko ga je sodnik vprašal, ali se strinja, da se pred sodiščem pojavi čez mesec dni, je odgovoril: "Če ne bo 28. avgusta, se strinjam." Sodnik je odločil, da se naslednjič vidijo 29. avgusta ob 14.15. Do takrat ostaja Karadžić v haaškem priporu. Za zdaj še ni jasno, kdaj se bo začelo sojenje Karadžiću, čeprav v Haagu zatrjujejo, da si želijo čimprejšnjega in učinkovitega sojenja.

Karadžić ponovil tezo o dogovoru s Holbrookom
Haaški obtoženec je želel prebrati svoje pritožbe glede načina, kako so ga pripeljali v haaški zapor. Sodnik mu je namenil dve minuti in ga pozval, da lahko vloži pisno pritožbo. Karadžić je ponovil trditev, da je po podpisu daytonskega sporazuma, s katerim se je leta 1995 končala vojna v BiH-u, sklenil dogovor s takratnim ameriškim odposlancem za Balkan Richardom Holbrookom, ki naj bi mu leta 1996 zagotovil, da ne bo izročen haaškemu sodišču v zameno za umik iz politike.

Zatrdil je, da se je sodišču želel predati že leta 1996 ali 1997, a se je bal, da ga bodo ubili.

Edini klic namenjen ženi
Karadžić je v haaškem priporu izkoristil možnost enega telefonskega klica in se pogovarjal s soprogo Ljiljano, poroča beograjski B92. Njegovi družini, ki živi na Palah v BiH-u, so v sredo vrnili potne liste, ki so jih predstavniki mednarodne skupnosti zasegli januarja, da bi preprečili pomoč pri begu. Družina je vrnitev potnih listov zahtevala od njegove aretacije prejšnji teden, da bi ga lahko obiskala v Beogradu.

G. V./T. V.

Imam se za državljana BiH-a, Republike srbske, Črne gore in Srbije. Na letališču sem se sešel z ambasadorjema BiH-a in Srbije.

Radovan Karadžić
Odzivi v Srbiji na izročitev Karadžića
Karadžić se želi zagovarjati sam