Karadžić se je odločil, da se bo sam pogovarjal. Foto: EPA
Karadžić se je odločil, da se bo sam pogovarjal. Foto: EPA

Župljanin je že v začetku decembra od sodišča zahteval, da se mu sodi skupaj s Karadžićem, zdaj pa je tudi ta ocenil, da bi združitev obtožnice in obrambne ekipe olajšala dokazovanje neosnovanosti obtožb proti njemu. V pismu je Karadžić še zapisal, da bi združitev sojenja olajšala tudi nastope skupnih prič obrambe, kar so trdili že odvetniki Župljanina.

Stanišićevi odvetniki proti skupnemu sojenju
Župljaninu sicer že sodijo skupaj z nekdanjim policijskim ministrom v Republiki srbski Mićem Stanišićem, čigar odvetniki so v ponedeljek zahtevali zavrnitev Župljaninove prošnje, da se mu sodi skupaj s Karadžićem. Menijo, da bi združitev sojenja vplivala na dolžino vodenja postopkov, in spomnili, da je Karadžić večkrat ponovil, da se želi braniti sam, kar bi še dodatno vplivalo na dolžino sojenja.

Župljanin in Stanišić sta obtožena ubojev, pregona, mučenja in iztrebljanja Bošnjakov in Hrvatov v BiH-u leta 1992, Karadžićeva obtožnica pa je obsežnejša. Nekdanji politični vodja bosanskih Srbov se je 13 let uspešno skrival pred roko pravice, 21. julija letos pa so ga prijeli v Beogradu. V haaškem priporu zdaj čaka na začetek sojenja zaradi vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti ter genocida med vojno v BiH-u med letoma 1992 in 1995, natančneje ga bremeni genocida, pregona, iztrebljanja, usmrtitev, deportacij, nečloveških dejanj, ustrahovanja in nasilja nad civilisti ter jemanja talcev.

K. T.