V haaškem zaporu Scheveningen se pripravljajo na prihod Radovana Karadžića. Foto: EPA
V haaškem zaporu Scheveningen se pripravljajo na prihod Radovana Karadžića. Foto: EPA
Dragan Dabić
Dragan Dabić, čigar identiteto je prevzel Radovan Karadžić. Foto: Reuters
Radovan Karadžić
Karadžić naj bi se po mnenju analitikov v Haagu znašel že čez nekaj dni. Foto: EPA
Shodi v podporo Karadžiću. Foto: Reuters
V Beogradu vsak dan potekajo protesti privržencev Radovana Karadžića, ki ne minejo brez incidentov. Foto: EPA

"Bil sem njegova edina povezava z družino in svetom." Povedal je tudi, da se je z njim redno srečeval, mu pomagal najeti različna stanovanja v preteklih šestih letih in ga oskrboval z denarjem in drugimi potrebščinami. "Ne bojim se posledic svojega ravnanja," je povedal. "Zame ni begunec, ampak moj stric, brat mojega očeta." Karadžić bo v Haag najverjetneje odšel v sredo ali četrtek, je dejal njegov odvetnik Svetozar Vujačić in potrdil vložitev pritožbe glede izročitve.

Vujačić meni, da sodišče Dragana Karadžića ne more obtožiti pomoči beguncu, ker je ta njegov bližnji sorodnik. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije naj bi Dragan Karadžić tudi razkril, da se je njegov stric večino časa skrival v Beogradu in drugih delih nekdanje Jugoslavije. Ni imel potnega lista, zato ni potoval v tujino. Potrdil je tudi besede domnevne Karadžićeve ljubice Mileve Čičak, da je hodil na njegova predavanja o bioenergetiki.

Vujačić vložil pritožbo
Vujačić je sicer danes potrdil, da je v petek tik pred iztekom roka vložil pritožbo na odločitev o izročitvi Karadžića haaškemu sodišču. Pritožbo je oddal kot navadno pošiljko, kar pomeni, da je srbsko sodišče ne bo prejelo vsaj do začetka prihodnjega tedna in zato Karadžić v Haag ne bo odšel pred sredo.

"V zvezi s pritožbo ne morem in ne smem povedati ničesar. Če bi včeraj povedal, da bom sinoči vložil pritožbo v kateri koli pošti, bi bila ta pritožba že zavrnjena in Radovan bi bil danes prepeljan v Haag," je dejal Vujačić in dodal, da Karadžić nima pripomb na obravnavo v priporu. Luka Karadžić je potrdil, da je njegovega brata na njegovo željo v petek obiskal črnogorsko-primorski metropolit Amfilohije.

Prizivno sodišče bo, kot rečeno, pritožbo prejelo naslednji teden, morda že v ponedeljek, in jo obravnavalo. Za odločitev o pritožbi ima nato tri dni časa in če jo bo zavrnilo, bo na vrsti pravosodno ministrstvo, zadnja institucija, ki nato sprejme odločitev o izročitvi haaškemu sodišču. Vendar pa so vsi prepričani, da pritožba odvetnika ne bo uspela in da bo Karadžić v nekaj dneh odpotoval v Haag.

Na Dunaju zdravil neplodnost
Avstrijsko notranje ministrstvo je medtem potrdilo, da se je nekdanji voditelj bosanskih Srbov, ki čaka na izročitev haaškemu sodišču, zadrževal na Dunaju. Nekdanji vodja bosanskih Srbov se je tudi tam izdajal za zdravilca, v stik pa je prišel tudi s posebno protiteroristično enoto avstrijske policije Cobra. Maja lani je v nekem lokalu v 15. dunajskem okrožju prišlo do obračuna med dvema Srboma, v katerem je 58-letni Dušan J. ustrelil drugega moškega in pobegnil. Ko so pripadniki Cobre vdrli v stanovanje prijateljice osumljenega, naj bi, tako poroča Kronen Zeitung, tam našli starejšega gospoda z dolgo belo brado, ki se je predstavil kot Petar Glumac, pri sebi pa je imel hrvaški potni list.

Moški naj bi bil Karadžić, pri prijateljici Dušana J. pa naj bi živel tri mesece in prodajal maže proti neplodnosti in težavam z erekcijo.

Kje vse je bil Karadžić v zadnjih 13 letih?
Na plan prihajajo številni namigi, da naj bi se Karadžić gibal po širši Evropi, javljajo se ljudje od Italije do Danske, ki naj bi ga srečali. Tudi Karadžić sam se je hvalil, da je potoval po bivši Jugolslaviji, kot tudi zunaj nje. "Rekel je, da je bil v nekdanjih republikah Jugoslavije in Grčiji. Za Avstrijo in Italijo ne vem," trdi Maja Djelić, specialistka kitajske medicine, ki je z Draganom Dabićem, kot se je lažno predstavljal Radovan Karadžić, sodelovala na številnih okroglih mizah. Hrvaškim medijem je uspelo stopiti v stik tudi z gospo z otoka Čiovo, pri kateri je Karadžić leta 2006 najel apartma. "V apartmaju je bil sam. Obnašal se je kot ostali turisti: hodil je ven, se sprehajal in kopal na plaži blizu apartmaja."

V Palah, kjer živi Karadžićeva družina, se je zbralo več tisoč ljudi, da bi izkazali podporo nekdanjemu voditelju bosanskih Srbov, nadaljujejo pa se tudi protesti v Beogradu.

Številni protesti Karadžićevih privržencev
Sicer pa so v Beogradu tudi v petek zvečer in ponoči potekali protesti privržencev Radovana Karadžića, kjer je znova prišlo do incidentov. Protestniki so med pohodom skušali vdreti v srbsko skupščino in napasti beograjski sedež Demokratske stranke predsednika Borisa Tadića, a jih je policija ustavila. Prav tako je policija še poostrila nadzor in novinarjem obljubila, da bo, po napadu na snemalca srbske televizije B92, njihova varnost na prvem mestu.

Med protestniki na ulicah Beograda so bili tudi visoki funkcionarji Srbske radikalne stranke, med njimi tudi poslanka Vjerica Radeta, ki je v petek na tiskovni konferenci zagrozila predsedniku Tadiću. Dejala je, da so izdajalci v Srbiji vedno kaznovani in pri tem omenila dinastijo Obrenovićev in pokojnega premierja Zorana Djindjića. Proevropski blok je to prepoznal kot sovražni govor in zato od tožilstva zahtevajo, naj proti poslanki sproži kazenski postopek.

Pisma v obliki osmrtnic na naslove najvišjih funkcionarjev
Sicer pa se grožnje najvišjim predstavnikom oblasti kar vrstijo. Grozilna pisma v obliki osmrtnice so že prejeli predsednik Boris Tadić, direktor nacionalnega urada za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić, minister za notranje zadeve Ivica Dačić in tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević. Vsem štirim neznanci grozijo, da jih bodo zaradi aretacije haaškega obtoženca ubili, policija pa je grožnje vzela zelo resno in povišala stopnjo varnosti vseh štirih.

B. T./K. T.