Rode je bil za kardinala imenovan leta 2004. Foto: EPA
Rode je bil za kardinala imenovan leta 2004. Foto: EPA
Grad Goričane
Grad Goričane naj bi bil naslednji dom kardinala Rodeta. Foto: EPA

Po poročanju časopisa Dnevnik, ki se sklicuje na pisanje Večera, se Rodetu obeta podaljšanje mandata, vendar je kardinalov osebni tajnik Blaž Jezeršek pojasnil, da "uradno ni še nobenega dokumenta, ki bi govoril o tem, kdaj bo kardinal Rode končal službo".

Jezeršek je potrdil, da mora vsak kardinal tri mesece pred 75. rojstnim dnem papežu ponuditi odstop, nato pa papež "čaka, dokler ne dobi namestnika za to službo". "Če ima občutek, da kardinal dobro dela, papež namestnika ne išče tako intenzivno," je dodal Jezeršek.

Po njegovih besedah papež že lahko najde namestnika, vendar ga "pusti čakati, denimo, dve leti in ga vpokliče pozneje". Papežu sicer kardinal Rode uradno ni izrazil želje, da bi si še želel opravljati nalogo prefekta kongregacije za redovnike, saj "nima pravice ničesar sugerirati".

Skorajšnja upokojitev kardinala Rodeta je manj verjetna tudi zato, ker je kardinal še decembra lani začel pomembno in zaradi spornosti mednarodno odmevno "apostolsko vizitacijo", preiskavo življenja ameriških redovnic na najvišji ravni, ki bo trajal najmanj do leta 2012.

Iz Vatikana v Goričane?
Po nedavnem poročanju nekaterih slovenskih medijev naj bi se Rode po upokojitvi vrnil v Slovenijo in se nastanil v dvorcu Goričane pri Medvodah, ki ga trenutno intenzivno obnavljajo, Rode pa naj bi dvorec maja tudi obiskal. Jezeršek je zanikal informacije, da naj bi bil dvorec Goričane pri Medvodah namenjen za protokolarni objekt vrha ljubljanske nadškofije, in pojasnil, da "dokler je sklenjena najemna pogodba s Papirnico Goričane, ki objekt obnavlja, o namembnosti ni mogoče govoriti".

Grad so nadškofiji vrnili leta 2001, za kar gredo po pisanju Dnevnika zasluge tudi Francu Rodetu. Jezeršek je potrdil, da je zato na pročelju gradu izobešen Rodetov škofovski grb (z napisom Stati inu obstati). "Nadškofija je dala dvorec obnoviti papirnici, saj si sama takšne obnove ne more privoščiti," je povedal Jezeršek.