Razmere v Andižanu so se po petkovih nemirih umirile, vendar pa je prebivalce še vedno strah prihodnosti. Foto: epa
Razmere v Andižanu so se po petkovih nemirih umirile, vendar pa je prebivalce še vedno strah prihodnosti. Foto: epa
Od krvave zadušitve nemirov Andižan nadzorujejo pripadniki posebnih varnostnih enot. Foto: epa
Islam Karimov
Nekdanji vodja komunistične partije Uzbekistanu vlada s trdo roko že od leta 1991. Foto: epa
Pred veleposlaništvom Uzbekistana v indonezijski prestolnici Džakarta so protestniki za pokol v Andižanu obtožili predsednika Islama Karimova. Foto: epa

Obisk je vodil uzbekistanski notranji minister, ki je zatrdil, da so prijeli okoli sto kriminalcev, ki jih oblasti obtožujejo odgovornosti za petkov izbruh nemirov, ko so vladne sile streljale na nedolžne protestnike.

Diplomat kričal novinarjem
Avtobus s tujimi diplomati so spremljale močno oborožene posebne enote, eden od tujih diplomatov pa je skozi okno novinarjem zakričal, da jih niso peljali v šolo, pred katero naj bi se zgodil pokol civilistov. Komentar enega od uzbekistanskih uradnikov svojemu kolegu je bil, zakaj si sploh želijo videti to šolo.

Diplomate pa so peljali k vladnemu poslopju v Andižanu, ki so jo v petek zajeli uporniki in tam zadrževali talce. Notranji minister je ob tem zatrdil, da so uporniki zajeli navadne civiliste in jih tam tudi mučili. Na vrhu zgradbe so diplomati lahko videli napis: Uzbekistan je država z veličastno prihodnostjo.

Uporniki streljali na ljudi?
Oblasti trdijo, da je bilo v nemirih ubitih 169 ljudi, med katerimi so bili večinoma kriminalci, ki naj bi tudi streljali na protestnike in vladne varnostne sile. Opozicija pa nasprotno trdi, da ima seznam, na katerem je kar 745 mrtvih.

Opozicija svari Karimova
Predsednika Uzbekistana Islama Karimova je opozicija posvarila, da bodo najbolj krvavim dogodkom v državi po razpadu Sovjetske zveze, sledili novi nemiri, če ne bo upošteval pozivom k političnim spremembam.

Ena izmed voditeljic opozicije je dejala, da se prebivalci začenjajo postavljati zase, saj imajo dovolj revščine in nepravičnosti. Po njenem mnenju bo zato sledilo še več krvavih nemirov.

Združeni narodi in Evropska unija sta Taškent pozvali k neodvisni preiskavi dogodkov v Andižanu, ZDA pa menijo, da morajo biti oblasti v Uzbekistanu odkrite glede nemirov. Predsednik ruskega parlamenta Boris Grizlov pa meni, da so dogodki na zahodu Uzbekistana kriminalne narave in nimajo nobene veze s politiko.