Andižanci, ki so prebegnili v sosednjo Kirgizijo. Foto: epa
Andižanci, ki so prebegnili v sosednjo Kirgizijo. Foto: epa
Razmere v Andižanu nadzira vojska Foto: epa
Uzbeški vojak na nadzorni točki Foto: epa
Uničeno vetrobransko steklo avtomobila v Andižanu Foto: Reuters

Tako naj bi uzbekistanske vladne enote v Pakthabadu, 30 kilometrov severovzhodno od Andižana, v soboto ubile 200 protestnikov.


Lahko si ogledate tudi Izzive o krizi v Uzbekistanu.

Sicer je vojska obkolila mesto Korasuv, ki meji na Kirgizijo. V soboto, ko so Korasuv dosegle novice o nemirih v Andižanu, so meščani v pogovoru z županom zahtevali odprtje meje proti Kirgiziji. Župan je temu nasprotoval, zato so ga protestniki pretepli, nato pa zažgali sedež policije in davčne službe.

Vladne enote še vedno patruljirajo tudi po ulicah Andižana, kjer naj bi v nemirih konec prejšnjega tedna umrlo približno 500 ljudi, čeprav oblasti te številke zanikajo in trdijo, da je bilo mrtvih precej manj.

Nemiri so se vneli zaradi sojenja 23 muslimanskim poslovnežem, ki so jih iz zapora v Andižanu osvobodili oboroženi skrajneži. Ti so nato zasedli še vladno poslopje v mestu in se spopadali z vladno vojsko in policijo. Varnostne sile so do sobote uspele prevzeti nadzor v mestu, pri tem pa naj bi po navedbah nekaterih streljali na 3.000 ljudi, ki so protestirali proti predsedniku Islamu Karimovu.

Ameriška državna zunanja ministrica Condoleezza Rice je oblasti v Taškentu pozvala, naj sprejmejo potrebne reforme in se izognejo nepotrebnim težavam. London pa sporoča, da bo Uzbekistan tujim diplomatom dovolil obisk Andižana.

Diplomati v Andižan?
Britanski zunanji minister Jack Straw pa je sporočil, da bodo uzbekistanske oblasti tujim diplomatom dovolile obiskati Andižan. Hkrati je britanski minister izrazil veliko zaskrbljenost in dejal, da bi obisk diplomatov in novinarjev pomagal razjasniti marsikatero nejasnost.

Vodja nemške diplomacije Joschka Fischer pa je Uzbekistan pozval, naj po nedavnih nemirih v državi Rdečemu križu in ostalim mednarodnim humanitarnim organizacijam odobri dostop na krizna območja.

Novinarji zahtevajo
Mednarodna novinarska organizacija Novinarji brez meja je pozvala uzbekistanskega voditelja, naj novinarjem odobri svobodno gibanje in delovanje. Novinarji, ki delajo za tuje medijske hiše, so morali namreč v soboto zapustiti Andižan, potem ko so jih varnostne sile za kratek čas zadržale in jih opozorile, da so v nevarnosti. V izjavi za javnost so zapisali, da novinarji ponavadi ne smejo na območja, kjer se skuša prikriti zlorabe.