Na ledeniku Siačen je zaradi naravnih nesreč umrlo več vojakov, kot jih je na samem bojišču. Zadnja nesreča, ko je plaz zasul vojake, se je zgodila leta 2010. Umrlo je 24 vojakov. Foto: EPA
Na ledeniku Siačen je zaradi naravnih nesreč umrlo več vojakov, kot jih je na samem bojišču. Zadnja nesreča, ko je plaz zasul vojake, se je zgodila leta 2010. Umrlo je 24 vojakov. Foto: EPA
Ledenik Siačen v pogorju Karakoram
Ledenik Siačen v pogorju Karakoram je drugi največji ledenik v nepolarnem podnebju in najvišje ležeče bojišče na svetu. Foto: EPA

Pakistanski vojaški vrh je po 17 urah neuspešne reševalne akcije, med katero niso vzpostavili stika z nobenim izmed morebitnih preživelih, potrdil, da upanja tako rekoč ni več.

Mogočen snežni plaz je s kar okoli 25 metrov debelo snežno odejo prekril poveljstvo 6. severnega lahkega pehotnega bataljona, v katerem je bilo v usodni noči po uradnih podatkih 124 vojakov in 11 civilistov.

"Poveljstvo bataljona je bilo postavljeno na istem mestu zadnjih 20 let in pri tem ni bilo nobenega podobnega dogodka," je poročal generalmajor Athar Abas, predstavnik pakistanske vojske, ki je nagovoril javnost.

Plaz ob zori
Reševalna akcija v pogorju Karakorum je zaradi težko dostopnega terena in vremena izredno otežena. Reševalci naj bi za iskanje pogrešanih vojakov potrebovali tudi več dni. Gre za eno hujših naravnih katastrof, ki je prizadela pakistansko vojsko.

Reševalci tudi 17 ur po nesreči niso mogli vzpostaviti nikakršnega stika z zametenimi vojaki. "Takšni plazovi se običajno dogajajo ponoči. Ta se je zgodil malo pred šesto zjutraj, zato jih je tudi presenetil," je general Abas poskušal pojasniti, zakaj vojaki niso bili pripravljeni na smrtonosni plaz.

Zvečer je državna pakistanska televizija poročala, da vojska ugotavlja, da je plaz kar 25 metrov na debelo s snegom prekril nesrečno vojašnico in vojake, zaradi česar so možnosti, da je kdo preživel, zelo majhne. Izjemno obsežen plaz je prekril kar kilometer širok pas.

Najvišje bojišče na svetu
Ledenik Siačen velja za najvišje ležeče bojišče na svetu, ledenik se v dolžini 70 klometrov razteza med 5753 in 3620 metri. Pakistan ima na obmejnem območju z Indijo nastanjen velik kontingent vojske, saj so leta 1982 na območju ledenika Siačen izbruhnili hudi spopadi med vojskama obeh držav. Na ledeniku Siačen in okoli njega je po približnih podatkih nastanjenih od 10 do 20 tisoč pakistanskih in indijskih vojakov.

Siačen leži na skrajnem severu pokrajine Kašmir, ki si jo lastita tako Pakistan kot Indija. Prav zaradi Kašmirja sta se državi po letu 1947, ko sta razglasili samostojnost, že dvakrat zapletli v vojno.