Države jedrskega kluba so zavezane k neširjenju jedrskega orožja, vendar se postavlja vprašanje, ali bi to obveljalo tudi v primeru vojne. Foto: EPA
Države jedrskega kluba so zavezane k neširjenju jedrskega orožja, vendar se postavlja vprašanje, ali bi to obveljalo tudi v primeru vojne. Foto: EPA
Jedrsko orožje po državah
Med državami z jedrskim orožjem prednjačijo ZDA. Foto: www.iaea.org
Britanska jedrska podmornica
Velika Britanija ima v svojih vrstah tudi jedrsko podmornico. Foto: EPA
Jedrska elektrarna na jugu Irana
Iran trdi, da bogati uran izključno v miroljubne namene, medtem ko je mednarodna skupnost prepričana, da razvija jedrsko orožje. Foto: EPA

Ob smrti očeta sovjetske jedrske bombe smo na MMC-ju naredili pregled, katere države imajo jedrsko orožje in za katere države se predvideva, da imajo jedrsko orožje, pa tega nočejo priznati.

Za države, ki imajo jedrsko orožje, je obveljalo prepričanje, da so članice "jedrskega kluba". Trenutno je v klubu devet držav, in sicer ZDA, Rusija, Velika Britanija, Francija, Kitajska, Indija, Izrael, Pakistan in Severna Koreja. Pet od teh držav (ZDA, Rusija, Velika Britanija, Francija in Kitajska) spada med države z jedrskim orožjem, saj imajo po pogodbi o neširjenju jedrskega orožja mednarodno priznan status jedrskih sil.

ZDA prva država z jedrsko bombo
ZDA
so prvo jedrsko bombo razvile med drugo svetovno vojno v sodelovanju z Veliko Britanijo in Kanado, saj so se bale, da bi nacistična Nemčija lahko prva razvila jedrsko orožje. ZDA ostajajo edina država, ki so jedrsko orožje tudi dejansko uporabile proti drugi državi, in sicer ko so med drugo svetovno vojno odvrgle bombi na japonski mesti Hirošima in Nagasaki. Med hladno vojno so ZDA svoj jedrski arzenal neprestano razvijale, a ga niso uporabile, od leta 1992 dalje pa le vzdržujejo svoje jedrsko orožje, brez jedrskih poskusov.

Ob začetku jedrskega obdobja so bile ZDA tako prepričane, da bodo ohranile monopol nad jedrskim orožjem, a so se uštele. Štiri leta po tem, ko so ZDA odvrgle jedrsko bombo na Hirošimo in Nagasaki, je prvo jedrsko bombo preizkusila še Sovjetska zveza, sledile pa so še Velika Britanija, Francija in Kitajska.

Rusija vzdrževala ravnotežje med 2. svetovno vojno
Rusija oz. njena predhodnica Sovjetska zveza je druga svetovna država, ki je razvila in preizkusila jedrsko orožje (leta 1949). Glavni povod za razvoj jedrskega orožja je bila hladna vojna in vzdrževanje ravnovesja moči z ZDA. Sovjetska zveza je tudi tista, ki je preizkusila najmočnejšo bombo, katere eksplozijo je povzročil človek (bomba Tsar). Velika Britanija je svojo prvo jedrsko bombo preizkusila leta 1952, razvila pa jo je na podlagi znanja, ki ga je pridobila med sodelovanjem z ZDA. Bila je prva država v Zahodni Evropi, ki je razvila in preizkusila jedrsko bombo, njen interes pa je bil prav tako vzdrževanje ravnotežja moči med hladno vojno v Evropi.

Francija bo odgovorila na jedrski napad
Francija
je prvo jedrsko bombo preizkusila leta 1960, razvila pa jo je na podlagi lastnega raziskovanja in razvoja. K razvoju orožja so jo "prisilile" sueška kriza in pa diplomatske napetosti med Francijo na eni ter Rusijo in ZDA ter Veliko Britanijo na drugi strani, poleg tega pa je želela Francija po hladni vojni ohraniti svojo moč v primerjavi z Veliko Britanijo. Francija še vedno razvija svoje jedrsko orožje in uri vojake, nekdanji predsednik Jacques Chirac pa je leta 2006 napovedal, da bo teroristični napad ali uporaba jedrskega orožja proti Franciji sprožila jedrski protinapad.

Kitajska je prvo jedrsko bombo preizkusila leta 1964, zato da bi lahko konkurirala Sovjetski zvezi in ZDA. Država naj bi trenutno imela približno 240 jedrskih konic, je pa edina država, ki je sprejela politiko, da ne bo prva uporabila jedrskega orožja.

Pogodba o neširjenju jedrskega orožja preprečuje vojno
Namen Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja, ki je začela veljati leta 1970, je zmanjšati nevarnost jedrske vojne in terorizma. Pogodbo o neširjenju jedrskega orožja so podpisale in ratificirale vse države, razen Indije, Pakistana, Izraela in Severne Koreje, ki je leta 2003 podpis in ratifikacijo umaknila. Mednarodna skupnost tako statusa teh štirih držav kot jedrskih sil ne priznava, saj niso pogodbenice Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja.

Od leta 1970 dalje so tri države, ki niso podpisnice Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja, Indija, Pakistan in Severna Koreja, izvajale jedrske poskuse, Izrael pa še vedno ne zanika in ne prizna, da ima jedrsko orožje. Poseben status v mednarodni skupnosti ima tudi Južnoafriška republika, ki je sicer razvila jedrsko orožje, a se je, preden je ratificirala Pogodbo o neširjenju jedrskega orožja, razorožila.

Na jedrski poti tudi Iran, Sirija in Mjanmar
Med države, za katere se ne ve natančno, ali imajo jedrsko orožje ali ne, spadajo še Iran, Sirija in Mjanmar. Leta 2005 je Mednarodna agencija za jedrsko energijo ugotovila, da Iran ne izpolnjuje varnostnih zahtev, ki jih narekuje Pogodba o neširjenju jedrskega orožja. Varnostni svet Združenih narodov je tako Iranu že večkrat naložil sankcije, saj ta ni hotel prekiniti bogatenja urana, ki naj bi vodil v izdelavo jedrske bombe. Iran trdi, da bogati uran le v miroljubne namene in da so vse sankcije mednarodne organizacije nezakonite.