Mirovna pogajanja do zdaj niso prinesla večjega napredka. Foto: EPA
Mirovna pogajanja do zdaj niso prinesla večjega napredka. Foto: EPA
John Kerry
Iz kabineta Kerryja so sporočili, da so izraelski voditelji že v preteklosti govorili o državi apartheida, ko so opozarjali na posledice propada mirovnih pogovorov. Foto: EPA

Komentar ameriškega državnega sekretarja so posneli na srečanju visokih predstavnikov ZDA, Evropske unije in Japonske, ki je potekalo za zaprtimi vrati, poroča BBC, ki se sklicuje na ameriški medijski portal Daily Beast.

Po besedah Kerryja je rešitev za dve državi edina prava rešitev, saj unitarna država lahko pomeni le apartheid z drugorazrednimi državljani, druga možnost pa je izguba možnosti, da je Izrael judovska država.

Ameriški državni sekretar naj bi še pripomnil, da je za mirovni sporazum večja možnost s spremembo izraelskega in palestinskega vodstva, ob tem pa je močno kritiziral širjenje judovskih naselbin na palestinskih ozemljih.

Izrael se je prejšnji teden umaknil iz sicer že tako bolj ali manj zastalih mirovnih pogajanj s Palestinci, potem ko so ti dosegli spravo med gibanjema Fatah predsednika Mahmuda Abasa, ki nadzoruje Zahodni breg, in Hamasom, ki obvladuje območje Gaze.

Izrael nasprotuje vsakršnim odnosom s Hamasom, saj ta zanika pravico do obstoja judovske države, na seznam terorističnih organizacij pa ga uvrščata tudi ZDA in EU.

Netanjahu dvomi o iskrenosti Abasa
Abas je v nedeljo ob mednarodnem dnevu holokavsta tega označil za najhujši zločin proti človeštvu, ki smo mu bili priča v sodobnem času, in ob tem izrazil sočutje s svojci žrtev.

"Ob bolečem spominu na holokavst pozivamo izraelsko vlado, naj izkoristi to priložnost za dosego pravičnega miru na podlagi t. i. rešitve dveh držav, Palestine in Izraela, ki bi druga ob drugi živeli v miru in varnosti," je dejal Abas.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je kmalu izrazil dvom o iskrenosti Abasovih besed, saj to stališče ni združljivo s stališčem Hamasa, ki zanika holokavst.

"Raztrgajte dogovor s Hamasom," je Netanjahu pozval Abasa. Kot drugo možnost je omenil, da se Hamas odpove nasilju in prizna Izrael. "Ne bom pa se pogajal z vlado, ki jo podpira teroristična organizacija," je poudaril izraelski premier.