Mahmud Abas se ne strinja z Izraelom kot
Mahmud Abas se ne strinja z Izraelom kot "judovsko državo", saj bi to ogrozilo pravico palestinskih beguncev iz leta 1948 do vrnitve na svoje domove v Izraelu. Foto: EPA
Izraelski premier je Abasu sporočil, da se mora odločiti med Izraelom in Hamasom. Foto: EPA
Palestinci zahtevajo prekinitev izraelske gradnje nezakonitih judovskih naselbin na okupiranem Zahodnem bregu, kar Izrael zavrača. Foto: EPA

Abas je to članom sveta Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) izjavil po tem, ko se je Izrael odločil, da prekine tako imenovani bližnjevzhodni mirovni proces. Svet PLO-ja v Ramali na Zahodnem bregu sicer danes in v nedeljo odloča o tem, kako začrtati nadaljnjo pot po omenjeni izraelski odločitvi. Izrael je namreč pogajanja prekinil po sredinem spravnem dogovoru PLO-ja in Hamasa, palestinskega gibanja, ki vlada na območju Gaze.

Izrael Hamasu očita, da je teroristična organizacija, ki mu odreka pravico do obstoja, zato naj Abas izbere, ali bo sodeloval z Izraelom ali s Hamasom. Tako Abasov Fatah, prevladujoče palestinsko gibanje v PLO-ju, kot Hamas ne bosta imela svojih članov v vladi narodne enotnosti. Ta bo namreč sestavljena iz neodvisnih tehnokratov, poroča Reuters. Predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri je dejal: "Priznanje Izraela od predsednika Palestinskih oblasti Mahmuda Abasa ni nekaj novega. Kar je pomembno, je, da Hamas ni in nikoli ne bo priznal Izraela."

Hamas sicer javno zagovarja ustanovitev palestinske države v mejah iz leta 1967, torej na le približno 20 odstotkih ozemlja celotne Palestine. Dogovor med Fatahom in Hamasom predvideva sporazum o sestavi vlade z neodvisnimi strokovnjaki v roku petih tednov in izvedbo volitev čez šest mesecev.

Abas: Palestinska vlada se bo odpovedala nasilju
"Leta 1993 smo priznali Izrael," je članom sveta PLO-ja dejal Abas, ki je poudaril, da Palestincev ne bi smeli prisiliti, da bi naredili korak naprej in sprejeli tudi izraelsko versko identiteto. Leta 1993 je bil namreč podpisan sporazum med PLO-jem in Izraelom v Oslu. PLO pa je Izraelu pravico do obstoja priznal že leta 1988, ko je podprl idejo dveh držav in razglasil Palestino kot neodvisno državo v mejah iz leta 1967.

Abas je napovedal, da se bo nova palestinska vlada narodne enotnosti odpovedala nasilju ter priznala Izrael kot državo in vse do zdaj sklenjene sporazume. "Nova vlada bo sledila moji politiki. Priznavam državo Izrael, nasprotujem nasilju in terorizmu ter spoštujem mednarodne obveznosti," je dejal Abas, ki sicer zagovarja nadaljevanje pogovorov z Izraelom, a pod pogojem, da Izrael zamrzne gradnjo nezakonitih judovskih naselbin na palestinskih ozemljih in izpusti še zadnjo skupino palestinskih političnih zapornikov, k čemur se je zavezal ob obnovitvi pogajanj. Izrael se s temi pogoj ne strinja.

Hamas se je na Abasov govor že pozitivno odzval. "Govor je imel večinoma pozitivne točke in ne moremo drugače, kot da podpremo tematike, kot je Jeruzalem, sprava in nepriznanje Izraela kot judovske države," je za francosko tiskovno agencijo dejal svetovalec palestinskega premierja iz vrst Hamasa Ismaila Hanije, Basem Najm.

Za Izrael izraz "judovska država" nujen pogoj
Izraelske oblasti nadaljevanje pogajanj sicer pogojujejo s palestinsko privolitvijo v oznako Izraela kot judovske države, kar je za palestinsko stran nesprejemljivo. Kot opozarja PLO, bi priznanje Izraela kot judovske države ogrozilo pravico izgnanih palestinskih beguncev iz leta 1948 do vrnitve na svoje domove in omejilo pravice palestinskih državljanov Izraela.

Visoki predstavniki izraelskih oblasti sicer vztrajajo, da je treba zaščititi "judovski karakter" Izraela in njegovo judovsko večino, Palestince znotraj Izraela pa pogosto tudi z najvišjih političnih položajev označujejo za "demografsko bombo" ali "grožnjo".