Družina Fritzl, ki živi v bolnišnici, je presrečna, da se je Kerstin zbudila. Foto: EPA
Družina Fritzl, ki živi v bolnišnici, je presrečna, da se je Kerstin zbudila. Foto: EPA
Fritzlova klet
Fritzlova družina je 24 let živela v stanovanju, ki ga je uredil v kleti. Foto: EPA
Intervju z Natascho Kampusch
Svet je upal, da bo šla Elisabeth po stopinjah Natasche Kampusch. Foto: EPA

Kerstin Fritzl je bila nezavestna, ko so jo 19. aprila pripeljali v bolnišnico, in se je razkrila drama, ki se je 24 let dogajala v kleti Fritzlove hiše v Amstettnu. Ker je imela zaradi pomanjkanja kisika okvaro več notranjih organov, mučili pa so jo tudi krči, so zdravniki ugotovili, da je za njeno okrevanje bolje, če bo nekaj časa v umetni komi.

V torek so zdravniki sporočili, da se je Kerstinino stanje dovolj izboljšalo, da lahko zmanjšajo odmerek zdravil, s katerimi so jo ohranjali v komi, in jo postopoma zbudijo. Kerstin naj bi že odpla oči, odziva se na dotik, zdravniki in družina pa pričakujejo, da bo kmalu tudi spregovorila.

Kljub temu zdravniki ostajajo previdni, saj je zdravstveno stanje dekleta še vedno kritično. "Zdravniki so sicer optimistični, a nemogoče je povedati, kdaj bo dekle okrevalo," je povedal tiskovni predstavnik bolnišnice v Amstettnu.

Intervjuja z Elisabeth Fritzl ni bilo
Medtem je svet težko čakal intervju z Elisabeth Fritzl, ki je bil napovedan za ponedeljek, a tega ni bilo. Pred dobrim tednom je svet z velikim pompom obšla novica, da naj bi Elisabeth Fritzl, dekle, ki je 24 let živelo v ujetništvu svojega očeta, privolilo v ekskluzivni intervju na avstrijski televiziji ORF. Mediji so poročali, da naj bi intervju opravil Christoph Fuerstein, novinar, ki je pred letom dni že poslušal izpoved še ene ujetnice, Natasche Kampusch, Elisabeth pa naj bi za intervju dobila milijone evrov, saj naj bi se zanj zanimalo več kot 300 televizijskih mrež po vsem svetu.

Uporabniki svetovnega spleta so se na spletnih forumih in blogih razpisali o Elisabeth, se spraševali, kje bodo lahko spremljali intervju in ugibali, kaj bo danes 42-letna gospa povedala svetovni javnosti. Zanimanje za intervju je bilo ogromno, sredi tedna pa je vse navdušenje izginilo in novica o intervjuju zbledela. A svetovna javnost je še upala, da bo Elisabeth kljub vsemu nastopila na televiziji.

Odvetnik zanikal novico o intervjuju
Le peščica medijev je namreč poročala, da je novico o intervjuju le nekaj dni po objavi zavrnil Elisabethin odvetnik Christoph Herbst, ki je dejal, da bi bilo nenavadno, če bi Elisabeth o svoji izkušnji spregovorila na televiziji, medtem ko z njo niso govorili še niti kriminalisti. "Za zdaj še ni nobenih načrtov, da bi se Elisabeth pojavila na televiziji," je takrat povedal odvetnik Herbst.

Elisabethina zgodba pretresa javnost
Življenje v kleti pod družinsko hišo, kamor je danes 73-letni Josef Fritzl zaklenil svojo hčer Elisabeth in jo zlorabljal, ona pa mu je rodila sedem otrok, še vedno buri svetovno javnost. Skoraj vsak dan na dan pricurljajo nove podrobnosti okrutnega zločina, mediji pa se tepejo za nove in nove zgodbe o "podzemni družini".

Novinarji in fotografi so se dobesedno utaborili pred bolnišnico v Amstettnu, kjer še vedno prebivajo Elisabeth, njeni otroci in mama Rosemarie, tam pa kot predatorji prežijo na novice in podrobnosti zgodbe, ki je pretresla svetovno javnost. Številni so tudi poskusi, da bi prišli do družine in jo fotografirali, saj bi bile ekskluzivne fotografije na svetovnem trgu vredne celo premoženje.

Bo kdaj predstavila svojo zgodbo?
Ravno to, skoraj nečloveško ravnanje novinarjev, naj bi bilo povod za Elisabethino odločitev, da na televiziji predstavi svojo zgodbo in se tako reši nadležne medijske pozornosti. Vendar bomo na intervju in Elisabethino izpoved očitno morali še počakati.

B. T.