Foto:
Foto:
Omar Al Bašir
Bašir je dejal, da so njihove sile Heglig zavzele po hudih spopadih, medtem ko Juba trdi, da so se njihove sile umaknile same. Foto: EPA
Napetosti med Jubo in Kartumom

"Naši sosedje v Kartumu so Južnemu Sudanu napovedali vojno," je dejal Kiir na srečanju s kitajskim predsednikom Hu Džintaom v Pekingu, ki je dolgo veljal za zaveznika Kartuma.

Že nekaj tednov se med Sudanom in Južnim Sudanom stopnjujejo napetosti. Sredi aprila so južnosudanske sile zasedle z nafto bogato mesto Heglig, ki leži na severni strani meje. Zasedba je doživela ostro obsodbo mednarodne skupnosti in Juba je svoje sile konec tedna umaknila iz Hegliga.

Tarča novih sudanskih bombardiranj so bila ozemlja Južnega Sudana ob meji s severno sosedo do 40 kilometrov globoko na ozemlje južnega dela nekdanje skupne države. Na teh območjih, za katere se poteguje tudi Sudan, že več dni potekajo hudi spopadi. Sudanska vojska je zanikala, da bi njegove sile izvajale letalske napade.

Sudanske letalske napade je obsodil generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ki je že v ponedeljek vladi obeh držav pozval, naj takoj prekineta vse sovražnosti. Ob tem je dejal, da vojaško obračunavanje ne bo rešilo konflikta, in pozval k dialogu med sprtima stranema.

Bašir zavrača pogovore
Južnosudanske oblasti so medtem posvarile, da bi lahko znova poskušale zavzeti Heglig, če Kartum ne bo končal napadov na njihovo ozemlje. Že ob prvotni zasedbi je Juba pojasnjevala, da so mesto zasedli, ker so hoteli preprečiti napade, ki jih od tam izvaja sudanska vojska.

Heglig je v ponedeljek obiskal sudanski predsednik Omar Al Bašir, ki je dejal, da je čas za pogovore z južno sosedo minil. Pred tednom dni je Bašir zagrozil s strmoglavljenjem vladajočega južnosudanskega Ljudskega gibanja za osvoboditev Sudana (SPLM).

Južni Sudan se je julija lani odcepil od severnega dela in razglasil neodvisnost. Oba dela sta bila pred vpletena v najdlje trajajoči konflikt na afriških tleh. Od leta 1983 do leta 2005 je umrlo okoli dva milijona prebivalcev Južnega Sudana, še enkrat toliko pa jih je moralo zapustiti svoje domove.

Sudan in Južni Sudan imata med seboj še niz nerešenih vprašanj glede poteka meje, statusa spornih območij in delitve naftnega bogastva. S spopadi in bojevito retoriko se samo odmika njihovo reševanje.

Bašir je zavrnil vrnitev za pogajalsko mizo in dejal, da južnosudanska vlada razume samo govorico orožja.

Napetosti med Jubo in Kartumom