Prebivalci obmejnih pokrajin lahko le nemočno čakajo na sudanska bojna letala. Foto: Reuters
Prebivalci obmejnih pokrajin lahko le nemočno čakajo na sudanska bojna letala. Foto: Reuters
V zadnjem obstreljevanju je umrl okoli deset let star deček. Foto: Reuters

Letala obstreljujejo mesti Bentiu in Rubkona le nekaj dni po tem, ko je Južni Sudan na poziv Združenih narodov umaknil svojo vojsko iz sporne, z nafto bogate pokrajine Heglig, čeprav Sudan trdi, da so njegovi vojaki zavzeli območje od južnosudanskih vojakov.

Dve bojni letali sta izstrelili štiri izstrelke na sosednja mesta in pri tem zadeli tržnico. Poročajo o najmanj eni smrtni žrtvi, nekem dečku, a žrtev naj bi bilo še več. Po poročanju CNN-a se je v urah po napadu vojaška navzočnost na območju okrepila, dva južnosudanska generala pa sta obstreljevanje označila za "jasno stopnjevanje" napetosti Sudana. Spopadi so se nadaljevali tudi na drugih obmejnih območjih.

Južni Sudan je svojo severno sosedo, od katere se je odcepil julija lani, obtožil, da od nedelje vztrajno prečka mejo, od koder nato vodi napade. Trditve obeh strani je težko potrditi, saj tuji novinarji in opazovalci uradno nimajo dostopa do bojnih linij. Je pa predstavnik sudanske vlade na državni televiziji dejal, da bo Kartum odgovoril na južnosudansko uporabo sile.
Boj za nafto
"Skušajo nas spet povleči v vojno, tega pa Varnostni svet ni želel," je dejal Barnaba Marial Benjamin, južnosudanski minister za informiranje. "Morajo jih pozvati, naj ustavijo te napade." Benjamin pravi, da so sudanske sile, razporejene v Hegligu, v preteklosti nenehno napadale obmejna oporišča, zato je bil Južni Sudan 10. aprila prisiljen zavzeti območje. Sudanski predsednik Omar Al Bašir se je zaobljubil, da se spornemu območju ne bo nikdar odrekel.

Čeprav Heglig obe državi zahtevata zase, pa je območje po osamosvojitvi Južnega Sudana po 20 letih državljanske vojne še naprej upravljal Sudan, jug pa je s seboj vzel tri četrtine nekdaj skupnih naftnih zalog, zato je imelo gospodarstvo Sudana hude izgube.
Sudansko naftno industrijo so še dodatno ohromili spopadi v Hegligu, zato je bil Kartum prisiljen ustaviti vrtanje na tamkajšnjih naftnih poljih. Sodeč po satelitskih slikah, so spopadi močno poškodovali infrastrukturo na naftnih poljih v Hegligu, državi pa druga drugo obtožujeta za uničenje.

Ob tem najbolj trpi civilno prebivalstvo v teh z nafto in rudami bogatih obmejnih pokrajinah, pa naj si bo to Heglig, Nubsko gorovje, Modri Nil ali pa Južni Kordofan. Prav na to opozarjata tudi Tomo Križnar v svojem zadnjem filmu Oči in ušesa Boga in ameriški zvezdnik George Clooney, ki je o tem, kar je videl v Sudanu, pričal tudi pred posebnim ameriškim senatnim odborom.