Putin in Miller sta septembra odprla nov plinovod v Vladivostoku na ruskem daljnem vzhodu. Foto: Reuters
Putin in Miller sta septembra odprla nov plinovod v Vladivostoku na ruskem daljnem vzhodu. Foto: Reuters

Gre za nakazilo 1,45 milijarde dolarjev. Da so omenjeni znesek dobili na svoj račun, so potrdili tudi pri Gazpromu.

V skladu z dogovorom celotni plinski dolg Ukrajine za pretekle dobave znaša 3,1 milijarde dolarjev, Kijev pa ga mora poplačati do konca letošnjega leta. V zameno bo Rusija obnovila pošiljanje plina Ukrajini, in sicer po okoli 385 dolarjev na tisoč kubičnih metrov. Do konca leta naj bi Ukrajina kupila približno štiri milijarde kubičnih metrov plina, kar znese okoli 1,5 milijarde dolarjev.

A za nove pošiljke mora Kijev plačevati vnaprej. Kot je po dogovoru pretekli petek izjavil prvi mož Gazproma Aleksej Miller, mora Kijev za predvideno pošiljko plina v novembru nakazati 760 milijonov dolarjev predplačila.

Miller je takrat zatrdil, da bi lahko pošiljanje ruskega plina Ukrajini znova steklo že v 48 urah po plačilu prve tranše.

"Konstruktivno poglavje"
V četrtek pozno zvečer sklenjeni dogovor je Miller označil za kompromis. Izrazil je upanje, da bo dogovor o pošiljanju plina v zimskih mesecih pomenil konstruktivno poglavje v plinskih odnosih med Evropsko unijo, Rusijo in Ukrajino.

Odhajajoči evropski komisar za energijo Günther Oettinger, ki je kot predstavnik EU-ja prav tako podpisal dogovor, je izrazil upanje, da bo sledilo tudi izboljšanje odnosov med Ukrajino in Rusijo. "Zdaj imamo prvič korak v pravo smer. Korak stran od zaostrovanja in korak proti vzpostavljanju zaupanja."