Ukrajina si obeta, da bo z dobavami plina iz Norveške preživela zimo, četudi bo ruska pipica ostala zaprta. Foto: EPA
Ukrajina si obeta, da bo z dobavami plina iz Norveške preživela zimo, četudi bo ruska pipica ostala zaprta. Foto: EPA
Stevanger in največja plinska ploščad Aasgaard B
Norveški Statoil upravlja največje zaloge plina v Evropi, v državnem podjetju pa ostajajo skrivnostni glede količinske in denarne vrednosti pogodba z Ukrajino. Foto: EPA

Ukrajina v luči prihajajoče zime nujno potrebuje alternativne energetske vire, potem ko je Rusija ustavila dobavo plina tej državi. Dogovor je v skladu s prizadevanji novih oblasti v Kijevu, da okrepijo vezi z Zahodom, tudi gospodarske, in sočasno zmanjšajo odvisnost od velike sosede na vzhodu.

Lahko Rusi vrnejo udarec Statoilu?
Po drugi strani utegne dogovor razjeziti Moskvo in povzročiti težave Statoilu, ki želi postati eden prvih globalnih energetskih velikanov z dostopom do potencialno velikanskih zalog nafte in plina na Arktiki.

Da je posel občutljiv, dokazuje to, da niti ukrajinsko državno energetsko podjetje Naftogaz niti Statoil nista razkrila, za kakšne količine plina sta se dejansko dogovorila. "Dogovor pomeni bistven preboj za Naftogaz," je v izjavi zapisal prvi mož Naftogaza Andrij Kobolev.

Junija Gazprom ustavil dobave plina
Rusija je po februarskem strmoglavljenju predsednika Viktorja Janukoviča skoraj podvojila ceno plina Ukrajini. Sredi junija je ruski Gazprom ustavil dobavo plina državi, potem ko Kijev ni privolil v po njihovem mnenju previsoko novo ceno. Pogajanja o tem pod okriljem EU-ja še potekajo.

Gazprom je lani poskrbel za kar polovico vsega plina, ki so ga porabili Ukrajinci. V Kijevu skušajo nastali minus vsaj deloma pokriti z uvozom plina, ki ga Rusija dobavlja državam članicam EU. A to je Moskvo razjezilo in grozi z zmanjšanjem dobav plina Evropi, če se bo to nadaljevalo. Ruske dobave plina na Slovaško naj bi se na primer že zmanjšale za polovico. Statoil je v povsem drugačnem, položaju, saj sam plin črpa v Severnem morju in z dobavami Ukrajini ne bi kršil nobenega dogovora z Rusijo.