Severnokorejski vodja je od lanske možganske kapi precej slaboten. Foto: EPA
Severnokorejski vodja je od lanske možganske kapi precej slaboten. Foto: EPA
Kim Džong Il
Kim Džong Il se le redko pojavi v javnosti, njegov sin pa še manj, saj njegovih slik ni mogoče najti nikjer. Foto: EPA

Kim Džong Il naj bi svojega sina za naslednika imenoval takoj po severnokorejskem jedrskem poskusu 25. maja. O tem naj bi obvestil vojsko, parlament in svernokorejske diplomate v tujini, poročajo južnokorejski mediji, ki se sklicujejo na podatke obveščevalnih služb.

O vprašanju, kdo bo nasledil vodjo Severne Koreje, so se lani, ko je "ljubljeni vodja" preživel možgansko kap, porajala številna ugibanja. Kim je po kapi sicer okreval in opravlja svoje dolžnosti, a se očitno pripravlja na morebitno izročitev oblasti. Analitiki so celo prepričani, da so bile zadnje severnokorejske vojaške vaje (jedrski poskus in izstrelitev več raket kratkega dosega) namenjene krepitvi moči Kim Džong Ila, ki bi se tako pripravljal za predajo oblasti.

Najmlajši sin zavit v tančico skrivnosti
O Kim Džong Unu, ki naj bi se rodil konec leta 1983 ali v začetku leta 1984, je znano zelo malo. Rodil se je v Kimovem zakonu s tretjo ženo, ki je leta 2004 umrla zaradi raka. Obiskoval je mednarodno šolo v Švici, kjer je študiral angleški, nemški in francoski jezik, od aprila dalje pa zaseda eno izmed nižjih mest v komisiji za državno obrambo.

Tisti, ki Kim Džong Una poznajo, pravijo, da je od vseh treh sinov najbolj podoben očetu, a slika, ki bi to dokazala, ne obstaja. Južnokorejska tiskovna agencija je poročala, da naj bi Kim ukazal državljanom Severne Koreje, da se morajo naučiti nove pesmi o Kim Džong Unu.

Kot morebitnega Kimovega naslednika so dolgo omenjali tudi njegovega najstarejšega sina Kim Džong Nama, ki ima 37 let. Ta naj bi možnost nasledstva zapravil leta 2001, ko je skušal s ponarejenim potnim listom priti na Japonsko. Mediji poročajo, da naj Kimov tretji sin, 27-letni Kim Džong Čul, ne bi bil primeren za vodenje države, saj naj bi bil preveč poženščen.

Pjongjang se pripravlja na nove izstrelitve
Severna Koreja je prejšnji teden razburila svetovno javnost, ko je v ponedeljek izvedla drugi jedrski poskus in v naslednjih dneh izstrelila še več raket kratkega dosega. Mednarodna skupnost je Pjongjangu napovedala ostre sankcije, Severna Koreja pa je zagrozila z napadom na južno sosedo, kjer so že dvignili stopnjo pripravljenosti na morebitni napad. Tuji mediji poročajo, da naj bi se Severna Koreja že pripravljala na nove izstrelitve, ki naj bi se zgodile v kratkem.

B. T.