Kim naj bi bil kljub šibkemu zdravju še zmeraj trdno v sedlu komunistične trdnjave. Foto: EPA
Kim naj bi bil kljub šibkemu zdravju še zmeraj trdno v sedlu komunistične trdnjave. Foto: EPA
Kim Džong Il
O Kimovem nasledniku se veliko ugiba, koga bo izbral, pa verjetno ve samo on. Foto: EPA

Voditelj, ki z železno roko vodi najbolj izolirano državo na svetu, je po poročanju glasila severnokorejske partije Rodong Sinmun dejal, da ni "železnega zdravja" in da ga zaradi prenatrpanega delovnega urnika včasih obide slabost.

"Človek ni narejen iz železa, zato mora skrbeti za svoje telo. Vendar nimam časa," je dejal 67-letni Kim, ki ga je lani avgusta zadela možganska kap.

Po več mesecih odsotnosti iz javnosti, ko je manjkal tudi na pomembnih prireditvah, se je Kim pred dnevi prvič pojavil pred rojaki. Udeležil se je zasedanja ljudskega kongresa, potem ko ga je ta znova potrdil za predsednika Državne obrambne komisije, ki je najvišji organ v državi.

A ko se je Kim spet pojavil na televiziji, ni bil tak kot v preteklosti. Deloval je zelo shirano in postarano, kar naj bi bila posledica hude bolezni. Kljub temu je letos po poročanju državnih medijev več kot potrojil svoje pojavljanje v javnosti.

"Zakaj bi se počutil utrujeno in bi potreboval več spanja? Tudi če sem utrujen, bom prenesel," je dejal Kim in dodal, da bo nadaljeval delo kljub slabemu zdravstvenemu stanju, saj čuti globoko odgovornost do svoje domovine in naroda.

Delavci v šoku ob Kimovem obisku
Do zdaj je bilo pisanje o zdravju "ljubljenega" vodje tabu za severnokorejske medije, toda pred dnevi se je v časopisu Rodong Sinmun pojavil uvodnik, v katerem je zapisano, da Kim ni najboljšega zdravja.

V uvodniku je opisano, kako je Kim obiskal neko tovarno in povzročil zaskrbljenost med delavci zaradi svoje shujšanega in izčrpanega videza. Mnogi delavci so ostali brez besed, drugi spet niso mogli zadrževati solza.

Po domnevah japonskih medijev je omenjeni uvodnik namenjen temu, da se med prebivalci Severne Koreje vzbudijo dodatno naklonjenost do voditelja Kima, ki se kljub šibkemu zdravju trudi po najboljših močeh.

G. V.