Kim se po kapi, ki naj bi ga zadela leta 2008, pripravlja na predajo oblasti najmljašemu sinu. Foto: Reuters
Kim se po kapi, ki naj bi ga zadela leta 2008, pripravlja na predajo oblasti najmljašemu sinu. Foto: Reuters
Džang Song Take
Džang Song Take bi lahko postal drugi najmočnejši človek v Severni Koreji. Foto: Reuters

Dozdajšnjega premierja Kim Jong Ila je zamenjal Čoe Jong Rim, na položaj podpredsednika komisije za obrambo, ki je nadrejena vojski, pa so imenovali Džang Song Takeja, svaka severnokorejskega vodje Kim Džong Ila. Zamenjavo je že potrdil severnokorejski parlament, ki se je tokrat sešel drugič letos. Prva seja 687-članskega parlamenta, ki formalno potrjuje odločitve režima, je bila 9. aprila, na njej pa ni bilo Kima.

Džang vse pomembnejša figura
Vloga novega podpredsednika komisije za obrambo, 64-letnega Džang Song Takeja, se v zadnjih letih vse bolj krepi. Džang je za dve leti izginil iz javnega življenja in se vrnil leta 2006 ter se hitro vzpenjal. Njegovo imenovanje bi po mnenju analitikov lahko pomenilo, da se Kim pripravlja na predajo oblasti svojemu najmlajšemu sinu Džong Unu, s katerim si je Džang blizu, tako da bi imel ob predaji oblasti vlogo nekakšnega namestnika. Analitiki menijo, da je imenovanje Džanga dokaz o pritisku, ki ga Kim čuti tako zaradi notranjih gospodarskih težav kot mednarodnih sankcij, sprejetih zaradi lanskih severnokorejskih jedrskih poskusov.

Čoe služil že Kim Il Sungu
Čoe je bil do zdaj generalni sekretar komunistične partije v Pjongjangu. Konec maja naj bi v Pjongjangu nagovoril več kot 100-tisočglavo množico in Južno Korejo obtožil, da povzroča napetost na Korejskem polotoku, ker je za potopitev svoje vojaške ladje marca letos obtožila Severno Korejo. Imenovanje naj bi bilo dokaz, da se med naraščanjem napetosti Kim obrača k osebam, vdanim njegovi družini. V času vladavine Kimovega očeta in ustanovitelja države Kim Il Sunga je bil danes 81-letni Čoe vodja vladnega osebja, nato pa je bil na nekaterih ključnih gospodarskih položajih.

Dozdajšnji premier odpuščen zaradi neuspele revalvacije?
Kim Jong Il je bil verjetno odpuščen zaradi neuspele revalvacije severnokorejske valute konec lanskega leta. To je skoraj paraliziralo delovanje severnokorejske ekonomije. Zaradi mednarodnih sankcij, ki še dodatno hromijo že tako obubožano gospodarstvo, Kim potrebuje osebo, ki bo poskrbela, da v državi ne bodo izbruhnili nemiri in da ne bo nič ogrozilo predaje oblasti njegovemu sinu.

Severnokorejski parlament, ki se je na drugi seji v letu sešel prvič po letu 2003, je potrdil še nekatera druga imenovanja. Med drugim so zamenjali tri podpredsednike vlade in še tri ministre.