Eden izmed spornih otokov v otočju Spratly, ki si ga želi prisvojiti Kitajska. Foto: Reuters
Eden izmed spornih otokov v otočju Spratly, ki si ga želi prisvojiti Kitajska. Foto: Reuters
Filipini
Več držav ima svoje zahteve v Južnokitajskem morju. Foto: EPA

"Takšno ravnanje namerno zapleta položaj v Južnokitajskem morju in prispeva k militarizaciji regije," je prepričan Peking.

Prelet ameriških letal se je zgodil 10. decembra pri otočju Spratly, ki mu Kitajska pravi Nanša. Peking ima otoke za del svojega ozemlja. Po incidentu 10. decembra je kitajska vojska prešla v stanje najvišje pripravljenosti.

Po navedbah Pentagona sta bila bombnika na misiji, eno izmed letal pa je nehote, menda zaradi slabega vremena, letelo v oddaljenosti manj kot dveh navtičnih milj od umetno zgrajenega otoka, so povedali viri v Pentagonu, kjer še preučujejo kitajske navedbe.

Peking je ZDA obtožil konstantnega izzivanja. "ZDA nenehno pošiljajo vojaške ladje in letala, s čimer razkazujejo svojo moč in ustvarjajo napetosti v vodah in zračnem prostoru," je izjavilo kitajsko obrambno ministrstvo. "Kitajska vojska bo sprejela vse potrebne ukrepe za obrambo suverenosti in varnosti države," so še opozorili.

Stalni incidenti v regiji
ZDA so kritične do kitajske gradnje umetnih otokov v morju, ki je predmet ozemeljskih sporov. Mimo gradbenih projektov so v zadnjih mesecih večkrat poslale bombnike in vojaške ladje. Po navedbah Washingtona gradnja otokov predstavlja grožnjo svobodi gibanja na pomembnem vodnem območju.

Kitajska je zaradi suverenosti nad Južnokitajskim morjem v sporu z Vietnamom, Malezijo, Filipini, Tajvanom in Brunejem. Južnokitajsko morje je namreč izredno pomembna trgovska pot, saj gre po njem letno kar za pet bilijonov evrov pomorskega prometa, predvsem v Kitajsko in Japonsko ter v nasprotni smeri. Pod njegovim dnom se skrivajo tudi številna naravna bogastva.