Pred kitajskim veleposlaništvom v Oslu so se zbrali podporniki Liu Šjabaa. Foto: Reuters
Pred kitajskim veleposlaništvom v Oslu so se zbrali podporniki Liu Šjabaa. Foto: Reuters
Lien Chan
Konfucijev nagrajenec Lien Čan je povedal, da ni vedel, da bo dobil nagrado. Foto: EPA
Bojkot Nobelove nagrade

Nagrado za mir, kot so jo poimenovali na Kitajskem, je podelila skupina, v kateri so številni kitajski univerzitetni profesorji. Člani žirije so zanikali kakršno koli povezavo s kitajsko vlado, pa tudi to, da je njihova nagrada odgovor na podelitev Nobelove nagrade za mir kitajskemu oporečniku Liu Šjaobou. "Več nagrad za mir kot imamo v svetu, toliko bolje," je dejal Jang Dišeng, sicer profesor za ideologijo in kulturo na pekinški univerzi Tsinghua.

Dobitnik nagrade Lien se podelitve v Pekingu ni udeležil, zato so nagrado prevzeli v njegovem imenu. Iz njegovega urada v Tajvanu so sporočili, da o nagradi niso bili obveščeni. Lien je sicer častni predsednik vladajoče tajvanske stranke Kuomintang, ki je naklonjena Pekingu. Med drugimi kandidati za Konfucijevo nagrado za mir sta bila tudi nekdanji južnoafriški predsednik Nelson Mandela in nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter.

Liuja ne bo na podelitev nagrade
V Oslu bo v petek potekala slovesnost ob podelitvi Nobelove nagrade za mir Liu Šjaobou, čeprav letos nagrade ne bo prevzel ne nagrajenec sam niti kdo izmed njegovih predstavnikov. Liu je bil decembra lani obsojen na enajst let zapora kot eden izmed soavtorjev manifesta, ki poziva k političnim spremembam na Kitajskem. Za Nobelovega nagrajenca za mir je bil razglašen 8. oktobra letos, kar je močno razburilo kitajske oblasti. Peking je državam, ki podpirajo oporečnika, zagrozil "s posledicami", in jih pozval, naj se podelitve v Oslu ne udeležijo.

Uradni Peking je znova kritiziral podporo Nobelovemu nagrajencu, kritike pa so letele tudi na člane ameriškega predstavniškega doma in na norveški odbor za podelitev Nobelove nagrade za mir. "Ljudje v odboru za Nobelovo nagrado morajo priznati, da so v manjšini. Kitajski državljani in velika večina držav in ljudi v svetu nasprotuje temu, kar (odbor) počne," je v Pekingu povedala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Jiang Ju. Dodala je še, da "nikakršen poskus izvajanja pritiska na Kitajsko ne more uspeti".

Oslo presenečen nad podporo nagrajencu
Odbor za podelitev Nobelove nagrade je sporočil, da je kljub pritiskom Pekinga presenečen nad ravnijo mednarodne podpore letošnjemu nagrajencu. "Nismo pričakovali veliko podpore na politični ravni, saj so številne države odvisne od kitajskega gospodarstva ter tudi politično," je za komercialno televizijsko postajo TV2 News povedal predsedujoči odboru Thorbjörn Jagland.

Devetnajst držav, med njimi Rusija, Kuba, Venezuela, Kitajska in Srbija, je sporočilo, da bodo prireditev bojkotirale. Večina zahodnih držav, med njimi tudi ZDA in članice Evropske unije, pa se nameravajo slovesnosti udeležiti.

Protesti pred kitajskim veleposlaništvom
Pred kitajskim veleposlaništvom v Oslu se je zbralo več sto protestnikov, ki so zahtevali, naj Kitajska izpusti Liuja. Veleposlaništvu so želeli predati tudi peticijo s približno 100.000 podpisi za izpustitev Nobelovega nagrajenca in drugih političnih zapornikov, a jih je policija ustavila pred vrati veleposlaništva.

Bojkot Nobelove nagrade