Britanski premier je nemško kanclerko gostil v Chequersu, podeželski rezidenci severozahodno od Londona. Foto: Reuters
Britanski premier je nemško kanclerko gostil v Chequersu, podeželski rezidenci severozahodno od Londona. Foto: Reuters

Nemška kanclerka in britanski premier sta največ časa posvetila vprašanju novega kroga sankcij proti Teheranu zaradi njegovega spornega jedrskega programa. Govorila sta tudi o tem, kako zagotoviti še en uspešen vrh skupine G20, ki je lani potekal v Londonu, letos pa ga bo gostil Toronto.


Voditelja sta nekaj besed namenila evropskim zadevam. Nemška kanclerka, ki je pretekli teden javno kritizirala Browna, ker se London upira strožjim predpisom EU-ja glede skladov hedge in ker je kot odgovor na finančno krizo uvedel enkraten davek na visoke nagrade bančnikov, je dejala, da bosta Velika Britanija in Nemčija dali "pomemben prispevek" v Evropi, tako da se bosta z nerešenimi vprašanji spoprijeli skupaj.

Prestižna nagrada za nemško prvo damo
Med kratkim obiskom v Londonu je Merklova od britanske akademije znanosti Royal Society prejela medaljo kralja Karla II. za prispevek k razvoju znanstvenih raziskav v Nemčiji. Pred njo sta prestižno nagrado prejela japonski cesar Akihito in nekdanji indijski predsednik A. P. J. Abdul Kalam.

Nemška prva dama si nekoliko presenetljivo ni vzela časa za srečanje z voditeljem opozicije Davidom Cameronom, ki upa, da bo po volitvah zasedel rezidenco na Downing Streetu 10. Cameronova konservativna stranka je bila lani glavna pobudnica notranjih delitev v Evropski ljudski stranki, katere član je tudi CDU Merklove.