Tožnica Džov Šjaošuan je svoje obtožbe prvič povedala leta 2018. Foto: Reuters
Tožnica Džov Šjaošuan je svoje obtožbe prvič povedala leta 2018. Foto: Reuters

Tožnica Džov Šjaošuan je Džuja obtožila, da jo je na silo prijemal in jo poljubljal, ko je leta 2014 delala kot njegova pripravnica.

Primer je pomagal sprožiti gibanje #JazTudi na Kitajskem in je okrepil zavedanje o pravicah žensk. Gibanje #JazTudi (#MeToo) je mednarodno gibanje, ki opozarja na razširjenost in nesprejemljivost spolnih zlorab in nadlegovanj žensk.

Kitajska sodišča le redko sprejmejo takšne primere v obravnavo, v državi pa so šele nedavno sprejeli zakonodajo, ki jasno določa spolno nadlegovanje.

Džov Šjaošuan, bolj znana po svojem spletnem vzdevku Šjandzi, je Džuja prvič obtožila v zapisu na spletu leta 2018. Zapis se je hitro razširil po spletu in spodbudil tudi druge, da pridejo na dan s svojimi izkušnjami spolnega nadlegovanja.

Pravni postopek proti Džuju je Džov Šjaošuan sprožila še isto leto. Džu je vse obtožbe zanikal.

Pekinško sodišče je zdaj tožbo zavrnilo, češ da dokazi, ki jih je predstavila tožnica, "niso bili zadostni, da bi dokazali trditve, da je gospod Džu izvajal spolno nadlegovanje".

Džov Šjaošuan je že dejala, da se bo na odločitev sodišča pritožila, obenem pa se je zahvalila podpornikom. Številni so se namreč zbrali pred sodiščem. 28-letnica se medtem tudi sama spoprijema s tožbo. Džu jo namreč toži, saj ji očita, da je škodovala njegovemu ugledu in duševnemu zdravju.

Prejšnji teden pa je sodišče v severovzhodni provinci Šandong zavrnilo še en odmeven primer, v katerem je zaposlena v tehnološkem velikanu Alibaba poslovodjo obtožila, da jo je posilil.

Julija je bil kitajsko-kanadski glasbeni zvezdnik Kris Wu aretiran, potem ko ga je več žensk obtožilo posilstva in spolne prisile.