Ukradeni podatki naj bi bili skrajno občutljivi za ameriško nacionalno varnost. Foto: Reuters
Ukradeni podatki naj bi bili skrajno občutljivi za ameriško nacionalno varnost. Foto: Reuters

Kot poroča Washington Post, ki se pri tem sklicuje na neimenovane vire iz ameriške vlade, so se vdori zgodili januarja in februarja. Preiskavo zdaj vodi ameriška mornarica s pomočjo FBI-ja.

Mornarica česa več o preiskavi ni želela izdati, češ da so posredi strogo zaupni vladni podatki, zato tega ne bi bilo primerno komentirati.

S kitajskega veleposlaništva so za Reuters povedali, da o domnevnem vdoru ne vedo ničesar, ob tem pa dodali, da kitajska vlada "strogo spoštuje kibernetsko varnost ter v skladu z zakonom odločno nasprotuje in se bori proti vsem oblikam kibernetskih napadov".

Skrajno občutljivi podatki
Hekerji so za tarčo vzeli pogodbenega izvajalca, ki dela za Mornariški center za podvodno bojevanje (NUWC), vojaški kompleks v Newportu v Rhode Islandu.

Pri tem so ukradli za 614 gigabajtov gradiva, ki se nanaša na projekt, znan kot Morski zmaj, pa tudi podatke o signalih in senzorjih ter podatke iz radijske sobe podmornice, ki se nanašajo na kriptografske sisteme in elektronsko knjižnico o podvodnem bojevanju.

Iz Washington Posta so sporočili, da so privolili, da nekaterih podrobnosti o omenjenem projektu mornarice ne objavijo, saj bi lahko ogrozili nacionalno varnost. Ukradeni podatki so bili skrajno občutljive narave, še piše časopis.