Kitajski ljudski kongres zaseda vsako leto v veliki dvorani ljudstva v Pekingu. Foto: Reuters
Kitajski ljudski kongres zaseda vsako leto v veliki dvorani ljudstva v Pekingu. Foto: Reuters
Ven Džjabao
Kitajski premier Ven Džjabao znova opozarja Tajvan pred prenagljenimi odločitvami. Foto: Reuters

Kitajski premier Ven Džjabao je po desetih dneh zasedanja dejal, da je najhitreje rastoče gospodarstvo na svetu odločno na poti reform, zato vrnitev nazaj ni več mogoča.

Letošnje zasedanje se je osredinilo na vse večje razlike, ki so se od uvedb reform začele pojavljati med revnim kmečkim prebivalstvom in premožnejšim mestnim.

Tajvan noče pogovorov s Kitajsko
Ven je obljubil kaznovanje tistih uradnikov na podeželju, ki prisilno in nezakonito zaplenjujejo zemljo, kar je v zadnjem času povzročilo številne proteste kmetov.

Kitajska je predlagala pogovore z vladajočo stranko na Tajvanu, če se ta odpove zahtevi po neodvisnosti, kar pa je Tajpej že zavrnil.

Kitajski premier Ven Džjabao je dejal, da Kitajska pozorno spremlja Tajvan in se pripravlja na vse možne posledice odločitve tajvanskega predsednika Čen Šujbjana, ki je pred mesecem dni ukinil nacionalni svet za združitev.

Ven je dejal, da so se pripravljeni pogajati tudi z ljudmi iz tajvanske vladajoče Demokratske napredne stranke (DPP), dokler so ti zavezani politiki ene Kitajske. DPP je ponudbo o pogovorih takoj odločno zavrnil in dejal, da Peking ne razume demokracije.