Huawei je eno izmed največjih komunikacijskih podjetij na svetu. Foto: EPA
Huawei je eno izmed največjih komunikacijskih podjetij na svetu. Foto: EPA

"Glede na dosegljive zaupne in javne podatke Huawei in ZTE nista zaupanja vredni podjetji, saj smo pri njunem delovanju odkrili vpliv drugih držav, kar za ZDA predstavlja resno grožnjo nacionalni varnosti," je zapisal ameriški kongres v svojem poročilu, čemur je sledilo priporočilo o prepovedi sklepanja pogodb z omenjenima podjetjema.
V nadaljevanju poročila so še zapisali, da ima "Kitajska svoje načrte in motive, da telekomunikacijski podjetji izrablja v svoje slabe namene." Tako Huawei, ki je sicer eno izmed največjih komunikacijskih podjetij na svetu, kot ZTE, ki izdeluje naprave za različne operaterje, med drugim tudi cenejše telefone s sistemom Android, sta obtožbe že zanikala.

Kitajsko zunanje ministrstvo je pozvalo ZDA, da "svoje predsodke pusti ob strani". Vladni predstavnik Hong Lei pa je dejal, da "se kitajski podjetji širita v skladu z ekonomskimi načeli trga".

Hude obtožbe
Podjetje Huawei je leta 1987 ustanovil Ren Džengfei, ki je nekdanji član Kitajske ljudske osvobodilne vojske. Ker je podjetje v zadnjih letih doživelo mednarodni razcvet, so se pojavili pomisleki, da ima Ren še vedno tesne povezave s kitajskim vojaškim kadrom. Prek podjetja Huawei naj bi pridobival zaupne podatke v državah in jih nato posredoval kitajski oblasti.
Lani je Huawei hotel prevzeti ameriško računalniško podjetje 3Leaf system, a je pozneje od svojih namenov odstopil. Na začetku letošnjega leta je bil Huawei skupaj z ZTE-jem obtožen, da sta podjetji na svojo opremo namestili kode, ki so prenašale informacije, tudi tajne, na Kitajsko.
Direktorja Huaweija in ZTE-ja sta na zagovoru pred ameriškimi odvetniki septembra letos vse obtožbe zanikala.
Kitajska ostaja prioriteta predvolilne kampanje
Zanimivo je, da je poročilo o zlorabi zaupnih informacij dveh mogočnih kitajskih telekomunikacijskih podjetij prišlo ravno v času ameriške predsedniške kampanje, na kateri je ena izmed osrednjih tem ravno Kitajska.
Tako predsednik Barack Obama kot njegov republikanski tekmec Mitt Romney sta poudarila, da bosta povečala pritisk na Peking glede kitajske denarne valute kot tudi glede državnih subvencij za kitajska podjetja.
ZDA: Prva prepoved tujemu investitorju po 22 letih
Ravno pred dobrim mesecem je Obama podpisal odlok za zaporo delovanja kitajskega zasebnega podjetja Ralls Corp, ki je zakupilo štiri projekte za pridobivanje vetrne energije v bližini ameriškega mornariškega objekta v zvezni državi Oregon.
Podobna obrazložitev kot v primeru podjetij Huawei in ZTE je tudi podjetje Ralls Corp iz bele hiše dobilo sporočilo, da obstajajo "zanesljivi dokazi, zaradi katerih verjamemo, da bi lahko Ralls Corporation deloval tako, da bi ogrozil nacionalno varnost ZDA."
Ralls Corp je bilo prvo tuje podjetje v ZDA, ki mu je po 22 letih ameriška vlada blokirala delovanje. Podjetje je že vložilo tožbo zoper ZDA, češ da jim niso predložili nobenega dokaza, ki bi podpiral izjavo Bele hiše.