Na eni najbolj množičnih demonstracij so Izraelci zahtevali, da njihov premier svoje mesto prepusti komu drugemu. Foto: EPA
Na eni najbolj množičnih demonstracij so Izraelci zahtevali, da njihov premier svoje mesto prepusti komu drugemu. Foto: EPA
Ehud Olmert in Šimon Perez
S podporo svoje stranke Kadima se je premier izognil glasovanju o nezaupnici v knesetu. Foto: EPA

Olmert, ki se zaradi poročila o libanonski vojni sooča s pozivi k odstopu, pričakuje, da se bo največja koalicijska stranka laburistov odločila za izstop iz koalicije. Laburisti naj bi na volitvah, predvidenih za 28. maj, izbirali novega predsednika, najboljše možnosti pa ima po javnomnenjskih raziskavah nekdanji vodja tajne službe Šin Bet Ami Ajalon, ki je že napovedal izhod iz koalicije.

Nekateri laburistični poslanci nadaljnji obstoj koalicije pogojujejo z odstopom Olmerta, ki je hkrati tudi predsednik največje koalicijske stranke Kadima. Sedanji predsednik Laburistične stranke in obrambni minister Amir Perec, ki ga t. i. vinogradovo poročila prav tako krivi za neuspešen vojaški poseg v Libanonu, že razmišlja o odstopu, k temu pa naj bi pozval tudi Olmerta.

Olmertu išče pomoč desnice
Prvi preizkus koalicijo čaka že v ponedeljek, ko naj bi kneset predvidoma glasoval o nezaupnici premierju. Izraelski mediji poročajo, da Olmert pričakuje, da bo polovica laburističnih poslancev nezaupnico podprla, zato že išče podporo desničarske opozicijske stranke Združen Judaizem Tore. Razpad koalicije bi lahko pomenil razpis predčasnih volitev, ki so sicer načrtovane šele za leto 2010.

Množične demonstracije v Tel Avivu
Zamenjavo Olmerta, ki ne namerava odstopiti, je v Tel Avivu na eni najbolj množičnih demonstracij zahtevalo okoli 100.000 Izraelcev. Olmert se je na proteste odzval zelo mirno in izrazil zadovoljstvo, da ni prišlo do "nepotrebnega nasilja". Olmert je obljubil ostati na svojem položaju, da bi lahko popravil storjene napake.

Podpora premierju Olmertu med volivci je zelo nizka, njegov odstop pa je zahtevala celo njegova strankarska kolegica, zunanja ministrica Cipi Livni.