Ehud Olmert je premierski položaj zasedel pred letom dni, vendar se njegov mandat verjetno že bliža koncu. Foto: EPA
Ehud Olmert je premierski položaj zasedel pred letom dni, vendar se njegov mandat verjetno že bliža koncu. Foto: EPA
Perec na vojaških vajah
K zmanjšanju svojega vojaškega ugleda je Perec v veliki meri pripomogel tudi sam, kot kaže tale fotografija, ko gleda skozi pokrit daljnogled. Foto: Reuters
Cipi Livni
Prva v vrsti za premiersko mesto naj bi bila ob Olmertovem odstopu zunanja ministrica, nekdanja agentka Mosada, Cipi Livni. Foto: EPA
Olmertov stolček se maje

Po lanski enomesečni vojaški ofenzivi je priljubljenost Olmerta močno padla, saj mogočni izraelski vojski ni uspelo zatreti skrajnega gibanja Hezbolah, za premierja pa bo verjetno usodno ponedeljkovo poročilo posebne komisije. Ta je odgovornost za neuspeh v prvi vrsti pripisala Olmertu in ga obtožila, da je šel v vojno prenagljeno in brez ustreznega načrta. Poleg njega sta bila kritik deležna tudi obrambni minister Amir Perec in nekdanji vodja generalštaba Dan Haluc.

Poziv za pozivom
Zaradi kritičnega poročila je v torek odstopil minister brez listnice Eitan Cabel, ki je ob svojem slovesu Olmerta pozval k odstopu. K temu ga je pozval tudi kolega iz stranke Kadima in eden najvplivnejših poslancev v knesetu Avigor Jicaki, ki je dejal, da je premier izgubil zaupanje stranke in naroda, zato mora narediti prostor za novo vlado.

Kot njegova mogoča naslednica se že omenja zunanja ministrica Cipi Livni, ki je Olmerta po njunem srečanju pozvala, da je čas, da se poslovi, in potrdila, da ga je pripravljena zamenjati na premierskem položaju. S tem bi po legendarni Goldi Meir (predsednica izraelske vlade med letoma 1969 in 1974) postala prva ženska na čelu judovske države.

Javnost hoče Olmertovo slovo
Olmert za zdaj ne razmišlja o odstopu in zatrjuje, da bo ostal in uresničil priporočila komisije. Javnomnenjska raziskava pa je pokazala, da ga izraelska javnost pri tem ne podpira, saj bi med 65 in 73 odstotkov Izraelcev rado videlo njegovo slovo.

Izmed trojice najodgovornejših za brezglavo vojno je odstopil le general Haluc, medtem ko se Olmert in Perec še otepata pritiskov in nočeta slišati pozivov k odstopu. Izrael sicer do zdaj še ni imel premierja in obrambnega ministra s tako malo vojaškimi izkušnjami.

Proti Olmertu ne govori samo vojaška avantura v Libanonu, ampak so za padec njegove priljubljenosti krivi tudi finančni škandali v prejšnjih letih, zaradi katerih proti njemu tečejo preiskave.

Olmertov stolček se maje