Truplo nosoroga, ubitega zaradi njegovih rogov, v parku Kruger. Foto: Reuters
Truplo nosoroga, ubitega zaradi njegovih rogov, v parku Kruger. Foto: Reuters
false
Nosorog v narodnem parku Kruger, južnoafriški glavni turistični atrakciji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Kruger, glavna turistična atrakcija Južne Afrike, je v prvih bojnih linijah porasta divjega lova na nosoroge, ki jih krivolovci pobijajo zaradi njihovih dragocenih rogov. Rogovi nosorogov v nekaterih južnoazijskih državah, kot je Vietnam, v tamkajšnji tradicionalni medicini namreč veljajo za zelo iskano (in drago) surovino.

Tolpe divjih lovcev so običajno močno oborožene, čuvaji v Krugerju, ki si s siromašnim Mozambikom deli 350 kilometrov dolgo prepustno mejo, pa imajo dovoljenje, da na vsakršno oboroženo grožnjo odgovorijo s streli.

Predstavniki južnoafriških narodnih parkov so se glede Chissanovih izjav obrnili na policijo, ki pa do zdaj še ni mogla potrditi, koliko divjih lovcev je bilo ubitih. Predstavnik Krugerja pa je dejal, da za zadnje leto nimajo podatkov o številu aretacij, povezanih z divjim lovom. Vse, kar so lahko potrdili, je, da večina aretiranih zaradi krivolova res prihaja iz Mozambika.

Samo letos ubitih 82 Mozambičanov?
Chissano, ki vodi naravovarstveni sklad, trdi, da je bilo samo letos v Krugerju ubitih 82 divjih lovcev iz Mozambika, medtem ko jih je bilo lani v vsem letu ubitih 106 mozambiških lovcev.
"Zaskrbljen sem, ker je v parku Kruger veliko število Mozambičanov ubitih pri dejavnostih, povezanih s krivolovom," je dejal nekdanji predsednik. "Vsak izmed teh mrtvih Mozambičanov pomeni več revščine za njegovo družino, ker ne morejo več računati nanj, da se bo boril za boljše življenjske razmere."

Mozambik je ena najrevnejših držav na svetu, zaradi česar se nekateri fantje in možje zatekajo k dobičkonosnemu krivolovu v Krugerju, čeprav se z divjim lovom ukvarjajo tudi Južnoafričani, ki živijo po vaseh blizu parka. Junija lani je Mozambik sprejel novo zakonodajo, ki uvaja strožje kazni za obsojene divje lovce, vključno z visokimi globami in do 12 let dolgimi zapornimi kaznimi.