Požar gasijo z vsemi sredstvi. Foto: EPA
Požar gasijo z vsemi sredstvi. Foto: EPA
Kolorado
Kolorado se spopada z več požari. Foto: EPA

Zaradi divjanja ognjenih zubljev je ameriški predsednik Barack Obama razglasil Kolorado za območje velike katastrofe.

Policija v Colorado Springsu je v četrtek zvečer sporočila, da so v neki hiši, kjer so pogrešali dva človeka, našli truplo, vendar drugih podrobnosti niso razkrili.

Do zdaj je bilo v evakuacijo prisiljenih več kot 36.000 ljudi in po oceni župana Colorado Springsa je ogenj uničil 346 domov. Požganih je okoli 70 kvadratnih kilometrov ozemlja, stroški gašenja pa so dosegli 3,2 milijona dolarjev. Gasilcem je do zdaj uspelo pod nadzor spraviti okoli 15 odstotkov požara.

Ognjeni zublji ne grozijo več akademiji ameriških zračnih sil v Colorado Springsu. Okoli 120 vojakov je z buldožerji pomagalo očistiti ozemlje okrog akademije, s čimer so ustavili ogenj.

Požar v kanjonu Waldo pri Colorado Springsu je sicer manjši od še dveh, ki divjata po Koloradu. Na severu države divja večji požar, ki pa je oddaljen od naseljenih območij in je večinoma že pod nadzorom.

Republikanec Obami odsvetoval obisk
Z razglasitvijo Kolorada za območje velike naravne katastrofe se je odprla možnost zvezne pomoči. Obamova napoved obiska prizadetih območij pa je sprožila politične prepire.

Nekdanji republikanski guverner Kolorada Bill Owens je Obami obisk odsvetoval in ga spomnil, da ga je odsvetoval tudi predsedniku Georgeu Bushu med podobnim požarom leta 2002.

Po besedah Owensa bo Obamov obisk zablokiral avtocesto in odvrnil pozornost gasilcev od pomembnega dela. Zdajšnji demokratski guverner John Hickenlooper obtožbe zavrača in meni, da bodo prizadeti prebivalci hvaležni za predsednikov obisk.

"Ne gre za politiko. To so stvari, ki jih predsednik pač mora početi," je dejal guverner Hickenlooper.