Po razglasitvi novih ukrepov kolumbijskih oblasti so Venezuelci množično pohiteli do mejnega prehoda v mestu Cucuta, kjer državi povezuje mednarodni most Simona Bolivarja. Foto: EPA
Po razglasitvi novih ukrepov kolumbijskih oblasti so Venezuelci množično pohiteli do mejnega prehoda v mestu Cucuta, kjer državi povezuje mednarodni most Simona Bolivarja. Foto: EPA
Cucuta
Mnogi Venezuelci se vsak dan v Kolumbijo odpravijo na začasno delo ali po nakupih osnovnih potrebščin, ki jih v Venezueli primanjkuje. Foto: EPA
Mejni nadzor
Kolumbija krepi vojaško prisotnost na meji z Venezuelo. Foto: Reuters

V zadnji polovici lanskega leta se je v Kolumbijo zateklo več kot pol milijona Venezuelcev, ki bežijo pred pomanjkanjem hrane, zdravil in politično krizo v državi pod režimom Nicolasa Madura, proti kateremu so vse lansko leto potekali množični nasilni protesti.

Vsak dan mejo med državama prečka tudi več tisoč dnevnih prebežnikov, ki so v Kolumbiji našli začasno delo ali gredo tja po nakupih osnovnih potrebščin, poroča Guardian.

Kolumbijski predsednik Santos je po naraščajočem prihodu Venezuelcev napovedal strožje ukrepe za prečkanje meje, saj kolumbijske oblasti pričakujejo, da bo vse več Venezuelcev želelo ostati v državi. Odslej bodo lahko mejo prečkali le tisti, ki se bodo prijavili za izdajo posebne mejne kartice ali so lastniki potnih listov, poroča BBC. Oblasti so močno okrepile tudi prisotnost vojske na mejah med državama.

Nadzor državne meje z Venezuelo je okrepila tudi Brazilija in izrazila zaskrbljenost nad razmerami v Venezueli ter nad tisoči, ki so si uredili začasna prebivališča v obmejni pokrajini Roraima. Brazilske oblasti so napovedale, da bodo premestili tam bivajoče ljudi.

Vse več Venezuelcev zaradi pomanjkanja prodaja svoje imetje in se podaja v iskanje boljšega življenja. Mesečna plača univerzitetnega profesorja Filippa Martineza zadostuje le še za teden dni hrane, zato ob popoldnevih nudi še zasebne konzultacije, je povedal za Guardian in dodal, da se ob tem zaveda, da spada med pet odstotkov najpremožnejših državljanov.

Predsedniške volitve 22. aprila
22. aprila bodo v Venezueli potekale predsedniške volitve. Maduro se bo kljub protestom in krizi, odgovornost za katero pripisuje gospodarski sabotaži ZDA in politiki vladajoče socialistične stranke, potegoval za svoj drugi šestletni mandat. Po zadušitvi protestov je svoj položaj še dodatno utrdil z ustanovitvijo novega zakonodajnega telesa.

Opozicija se odloča o udeležbi
Predstavniki opozicije se medtem dogovarjajo, ali naj na volitve sploh pošljejo svojega kandidata, saj je glavnima predstavnikoma kandidatura prepovedana - Henrique Capriles je pod vladno 15-letno prepovedjo udejstvovanja v politiki, Leopoldo Lopez je v hišnem zaporu. Vodja opozicije Julio Borges je napovedal, da se bo opozicija o udeležbi odločala v četrtek, in dodal, da dvomijo o poštenosti volitev. Pomisleke nad legitimnostjo volitev je izrazilo tudi več južnoameriških držav.