Kongres je potekal v Veliki dvorani ljudstva v Pekingu. Foto: Reuters
Kongres je potekal v Veliki dvorani ljudstva v Pekingu. Foto: Reuters
Hu Džintao in Jiang Zemin
Zdajšnji in nekdanji predsednik, Hu Džintao in Jiang Zemin, sta glasovala zadnji dan kongresa. Hu se je otresel političnih nasprotnikov in najtesnejše zaveznike imenoval na ključna mesta. Foto: Reuters

Na enotedenskem partijskem kongresu, ki poteka vsakih pet let, je več kot 2.200 delegatov potrdilo nov 204-članski centralni komite, ki bo v ponedeljek imenoval še najožji organ vladanja in glavno telo odločanja, devetčlanski častni odbor.

Razlog za neizvolitev res starost?
Uradno zaradi starosti se je z vodstvenih položajev umaknilo več vplivnih politikov. Med njimi so najpomembnejša imena dozdajšnji podpredsednik države in dolgoletni sodelavec prejšnjega predsednika Jian Zemnina 68-letni Zeng Šinghong, vodja varnosti 72-letni Luo Gan in 69-letni vodja protikorupcijskega organa Vu Guandženg. Omenjeni ne morejo biti izvoljeni niti v politbiro niti v še manjši častni odbor, kar pomeni prvi korak k temeljiti prevetritvi najpomembnejših partijskih obrazov.

V centralni odbor prav tako niso bili izvoljeni vicepremierka Vu Ji, ena redkih žensk v vrhu partije in kitajske politične elite, poznana tudi pod vzdevkom železna lady, drugi namestnik premierja Zeng Peijan in obrambni minister Cao Gangčuan.

Hu trdno v sedlu
Z vključitvijo znanstvenega in gospodarskega koncepta razvoja države, kot si ga je zamislil zdajšnji predsednik Hu Džintao, se je njegova moč še utrdila, zato ne bi smela biti vprašljiva tudi njegova ponedeljkova izvolitev za generalnega sekretarja komunistične stranke. To funkcijo je opravljal tudi v dozdajšnjem mandatu. Poleg tega ga bo najverjetneje ljudska skupščina na marčevskem letnem zasedanju ponovno imenovala tudi za vojaškega in političnega voditelja države.

"Hu ima moč, zdaj pa je na njem, da se odloči, kako bo to moč uporabil in v katero smer ga bo zaneslo," je dejal nekdanji urednik partijskega časopisa Li Datong. "Zagotovo pa Hu ne bo preveč pustolovski, saj to ni v njegovi naravi."