AfD bo z vodstvom odločil, v katero smer se bodo obrnili. Foto: Reuters
AfD bo z vodstvom odločil, v katero smer se bodo obrnili. Foto: Reuters

Kongres poteka v znamenju napetosti med posebej skrajnim krilom stranke in drugimi člani, kar se kaže tudi pri izbiranju novega vodstva.

"Proti AfD-ju in njihovemu sovraštvu", sporočajo protestniki. Foto: Reuters

Delegati so izvolili nova sopredsednika stranke. To sta 44-letni Tino Chrupalla, ki je lahko računal tudi na podporo posebej skrajnega krila AfD-ja, imenovanega Krilo (Flügel), ter 58-letni Jörg Meuthen, ki predstavlja manj skrajni del stranke, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Chrupalla, slikopleskar, ki prihaja iz vzhodnonemške zvezne dežele Saška, je kot sovoditelj AfD-ja nasledil Alexandra Gaulanda, ki se je umaknil iz izvršilnih funkcij v stranki. 78-letni Gauland je v nagovoru ob začetku kongresa povedal, da se ne bo potegoval za nov mandat. Dejal je, da bo danes "dal prostor nekomu mlajšemu".

Po izvolitvi je Chrupalla dejal, da je volivce mogoče pridobiti le z razumom in s prepričljivo vsebino. "Z drastičnim jezikom se pogosto zgodi ravno nasprotno – zlasti pri ženskah," je dejal. Chrupalla, ki je pogosto kritičen do nemške kanclerke Angele Merkel, je med drugim dejal, da je "islamizacija Zahoda realnost".

Novo vodstvo so izbirali tudi nemški socialdemokrati (SPD). Za nova sopredsednika so izvolili nekdanjega finančnega ministra Severnega Porenja - Vestfalije Norberta Walter-Borjansa in poslanko Saskio Esken. Končno odločitev o novem predsedniku in predsednici bo sicer SPD sprejel na kongresu stranke prihodnji teden, a naj bi bila to le formalnost.


Oba izvoljena veljata za predstavnika levega krila stranke in sta ostra nasprotnika koalicije s krščanskimi demokrati (CDU) kanclerke Angele Merkel, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Vsa Nemčija sovraži AfD"

Pred športno dvorano v Braunschweigu, v kateri zaseda okoli 600 delegatov, se je že pred začetkom kongresa zbralo več tisoč protestnikov. Nemški portal Deutsche Welle poroča, da se je po ocenah zbralo 20.000 ljudi.

Nova sopredsedujoča AfD-ju Meuthen in Chrupalla. Foto: Reuters
Nova sopredsedujoča AfD-ju Meuthen in Chrupalla. Foto: Reuters

Policisti so povsem onemogočili dostop do dvorane, pripravljene imajo tudi vodne topove.

"Vsa Nemčija sovraži AfD" in "Ni prostora za naciste" so med drugim vzklikali protestniki ob prihodu delegatov in jih tudi izžvižgali.

AfD je v več nemških deželah postal druga najmočnejša stranka z več kot 20-odstotno podporo.

Stranka je bila ustanovljena leta 2013 kot evroskeptična stranka, ob prihodu beguncev pa se je pomaknila še bolj na desno ter postala izrazito protipriseljenska in protiislamska.

Nemška domača obveščevalna služba, Zvezni urad za zaščito ustave (BfV), je letos okrepila nadzor nad AfD-jem zaradi sumov o ekstremizmu.

SPD in AfD izbirata novo vodstvo