Predsednik Mugabe s častno gardo ob prihodu v parlament. Foto: EPA
Predsednik Mugabe s častno gardo ob prihodu v parlament. Foto: EPA
V Zimbabveju (in v mednarodni skupnosti) vlada mnenje, da je Mugabe volitve ukradel. Foto: EPA
Tsvangirai si prizadeva zasesti 'vsaj' premierski stolček. Foto: EPA

To je prvo zasedanje po izjemno spornih volitvah 29. marca, opozicija pa je Mugabejev nagovor pospremila z vzkliki neodobravanja. Meni, da je brez pomena, glede na to, da še potekajo pogovori o delitvi oblasti.

"Da bi se izognili dvomom: tistega, ki lahko edini uradno odpre zasedanje parlamenta, bo določil izid dialoga, ki pa še poteka," so zapisali v peticiji Gibanja za demokratične spremembe (MDC) in obsodili nadaljevanje aretacij in nadlegovanj njihovih članov.

Glavna ovira v trenutnih pogovorih, ki potekajo ob posredovanju južnoafriškega predsednika Thaba Mbekija, je vprašanje, kakšna naj bi bila Mugabejeva vloga v vladi narodne enotnosti.

Tsvangirai premier, Mugabe predsednik?
Opozicijski voditelj Morgan Tsvangirai (MDC) je že večkrat dejal, da je pripravljen na sporazum o delitvi oblasti, na podlagi katerega bi sam postal premier, Mugabe pa bi ostal predsednik države. Tsvangirai predlaga, da bi premier vodil vlado in spremljal delo parlamenta, ko bi ta obravnaval vladne predloge. Predsednik naj ne bi imel pravice veta na sprejemanje zakonov.

Predsednik bi bil vrhovni poveljnik vojske, a bi lahko to pristojnost uporabil le po posvetu s premierjem. Kot je v današnjem nagovoru v zvezi s pogovori o delitvi oblasti dejal Mugabe, so bili "sklenjeni prelomni sporazumi ob pričakovanju, da jih bodo vsi podpisali", medtem pa so iz poslanskih opozicijskih klopi prihajali vzkliki neodobravanja.

Sporna zmaga na volitvah
Glede dogajanja v državi je Mugabe ocenil, da so se zgodili "obžalovanja vredni in osamljeni" primeri političnega nasilja, na kar so se z žvižgi odzvali poslanci njegovega tekmeca na predsedniških volitvah Tsvangiraija, ki trdijo, da je od marca nasilje Mugabejevih privržencev zahtevalo smrt 125 njihovih članov. Poslanci MDC-ja so sprva zagrozili z bojkotom zasedanja, češ da po sporni zmagi v junijskem drugem krogu predsedniških volitvah ne priznavajo Mugabeja kot predsednika.

Tsvangirai se drugega kroga ni hotel udeležiti zaradi nasilja nad njegovimi privrženci. Stranka je stališča spremenila, potem ko je kandidat MDC-ja Lovemore Moyo premagal kandidata Mugabejeve Zimbabvejske afriške narodne zveze - Patriotske fronte (ZANU - PF). Parlament je zasedanje prekinil do 14. oktobra.

K. S.