V nadzornem svetu HFP-ja so trije ministri Sanaderjeve vlade, vsi pa so tudi člani Sanaderjevega HDZ-ja. Foto: EPA
V nadzornem svetu HFP-ja so trije ministri Sanaderjeve vlade, vsi pa so tudi člani Sanaderjevega HDZ-ja. Foto: EPA

Kot razlog za razpravo o nezaupnici so v HNS-ju navedli korupcijsko afero v hrvaškem skladu za privatizacijo (HFP). Predlog za izglasovanje nezaupnice so podpisali tudi socialdemokrati (SDP), ki so največja opozicijska stranka, ter poslanci regionalnih strank.

Podporo so napovedovali tudi v kmečki stranki (HSS), vendar pa za zdaj zahteve še niso podpisali, so pa zahtevali, da se razprave o korupciji na skladu za privatizacijo udeleži tudi Sanader.

Po besedah predsednika hrvaškega saborja Vladimirja Šeksa, naj bi poslanci o nezaupnici vladi predvidoma razpravljali prihodnji teden.

Na odločitev o razpravi o nezaupnici se je Sanader odzval z izjavo, da je naloga opozicije, da nasprotuje vladi, vendar ne zaradi dobrih potez in uspehov. Po njegovih besedah ministri niso odgovorni za korupcijo v HFP, hkrati pa zatrjuje, da so bili vsi, ki so kakorkoli sodelovali v aferi, aretirani.

V soboto so na Hrvaškem prijeli šest ljudi, ki naj bi bili vpleteni v afero, v kateri naj bi bila oškodovana hrvaška državna lastnina. Pozneje so prijeli tudi sedmega, prvih šest pa so danes že zaslišali na županijskem sodišču v Zagrebu. Osumljeni so korupcije, izdajanja službenih skrivnosti in združevanja zaradi kaznivega dejanja.