Bo pred novembrskimi volitvami zaradi objktivne odgovornosti posledice čutil tudi Sanaderjev HDZ? Foto: HFP
Bo pred novembrskimi volitvami zaradi objktivne odgovornosti posledice čutil tudi Sanaderjev HDZ? Foto: HFP
Hrvaška zastava
Evropska unija je Hrvaško, ki bi se lahko povezavi pridružila leta 2011, pozvala k boju proti korupciji. Foto: EPA
Stipe Mesić
Hrvaški predsednik je v govoru na kongresu nevladnih organizacij medtem HFP označil za leglo korupcije in prevar. Foto: EPA
Korupcijska afera na Hrvaškem

Eden od osumljencev je še na begu. Obtožnica jih bremeni sodelovanja v korupcijski verigi, protipravne odtujitve nepremičnin, dogovorov z vlagatelji o sestavljanju natečajev, omogočanja protipravne uporabe in kupovanja delnic. Za vse to naj bi prejeli več kot milijon evrov podkupnine, zgolj za vstop v posel pa naj bi bilo treba odšteti 50.000 evrov.

Operacija razkrila korupcijo
Hrvaški sklad za privatizacijo (HFP) je državna agencija, "težka" slabe tri milijarde evrov, ki skrbi za privatizacijo nekdanjih državnih podjetij, v katerih imajo še danes državne ustanove delnice in deleže. Hrvaška vlada je novembra 2002 sprejela Operativni načrt privatizacije državnega portfelja, ki pa je bil prestavljen in o njem še razpravljajo.

Operacijo Maestro so oblasti pripravljale leto dni, država pa je zanjo in za lažne vlagatelje porabila 800.000 evrov, preden jo je razkrila. Razkritju so sledile aretacije, saj naj bi v petek eden izmed obtožencev ugotovil, da mu prisluškujejo.

Sanader: Sklad bo razpuščen
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je HFP označil za leglo korupcije in prevar, premier Sanader pa je napovedal razpustitev sklada in vzpostavitev nove institucije, Agencije za lastnino. Dodal je, da bodo raziskali vse posle, s katerimi so se ukvarjali osumljenci, nezakonito odtujena lastnina pa bo vrnjena državi.

Kaj to pomeni za potek privatizacije na hrvaškem. Vlada je predmetni program sprejela že leta 2002, ki pa je bil preložen in je trenutno v postopku prilagajanja. Afera pa bi ga lahko za nedoločen čas prekinila, kar pa Zagrebu glede na ponavljajoča se opozorila iz Bruslja prav tako ni voda na mlin.

Hrvaško, ki želi do leta 2009 končati pogajanja za priključitev EU-ju, je evropska povezava pozvala, naj napove boj proti korupciji in pospeši reforme sodnega sistema in javne uprave.

Odločilni udarec HDZ-ju
Vlada premierja Iva Sanaderja se je pred novembrskimi parlamentarnimi volitvami znašla v kočljivem položaju. Poleg tega, da imenuje vseh pet članov uprave HFP-ja, pa v njegovem nadzornem odboru sedijo tudi ministri Ivan Šuker (finance), Pera Čebanković (poljedelstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo) ter Božidar Kalmeta (morje, turizem, promet in razvoj), ki so hkrati tudi vidni člani vrha HDZ-ja.

Opozicija zahteva odstop vlade
Zaradi afere s HFP-jem je hrvaška opozicija že zahtevala odstop vlade premierja Sanaderja. Predsednica HNS-ja je Vesna Pusić je izjavila, da so odgovorni na HFP-ju delovali skladno s političnimi navodili in pod nadzorom vlade, saj je podpredsednik vlade Damir Polančec hkrati tudi predsednik upravnega odbora HFP-ja. To je po mnenju Pusićeve zadostni razlog, da bi morala vlada "prevzeti odgovornost."

Korupcijska afera na Hrvaškem