Kosorjeva in Josipović sta se zapletla v besedni dvoboj, ki spominja na zgodnji začetek predvolilne kampanje. Foto: BoBo
Kosorjeva in Josipović sta se zapletla v besedni dvoboj, ki spominja na zgodnji začetek predvolilne kampanje. Foto: BoBo
Jadranka Kosor
Volitve na Hrvaškem naj bi bile 4. decembra, a jih predsednik Josipović še ni uradno razpisal. Foto: EPA
Spor Josipović-Kosor

Predvolilna retorika na Hrvaškem se več kot dva meseca in pol pred začetkom predvolilne kampanje vse bolj zaostruje. Parlamentarne volitve naj bi bile 4. decembra, saj je to datum, ki ga je predlagala vlada, predsednik Josipović, ki bo razpisal volitve, pa nad datumom sicer ni najbolj navdušen, a se bo o dokončnem datumu še odločil.

Kukuriku ali kukulele koalicija?
Premierka Kosorjeva je tako v nedeljo ocenila, da se je predsednik Josipović pred volitvami postavil na čelo opozicijske koalicije in da bo Hrvaška znova postala "rdeča". Dejala je, da Jospović vodi koalicijo, ki je znana kot "kukuriku koalicija" zaradi imena restavracije v Kastvu pri Reki, kjer so se štiri opozicijske stranke lani dogovorile za sodelovanje na parlamentarnih volitvah. Gre za Socialdemokratsko stranko (SDP), Hrvaško narodno stranko (HNS), Istrsko demokratsko skupščino (IDS) in Hrvaško stranko upokojencev (HSU), ki so svojo koalicijo poimenovale "Zveza za spremembe".

Josipović je Kosorjevi ostro odgovoril, da je Hrvaška že "rdeča", in to od sramu zaradi trpljenja, stiske in revščine. Dejal je, da "če je to kukuriku koalicija, potem je tisto, kar predstavlja premierka, 'kukulele' opcija, ker zgolj jamrajo, ne rešujejo pa problemov državljanov". Obenem je poudaril, da je to zadnjič, da komentira tovrstne izjave premierke.

Kosorjeva že začela kampanjo?
Tudi predsednik največje opozicijske stranke SDP Zoran Milanović je dejal, da se ne bodo odzivali na podobne izjave premierke, saj Kosorjeva vsak dan prihaja na dan z različnimi predvolilnimi sporočili, medtem ko kot predsednica vlade obiskuje kraje po Hrvaški in se udeležuje različnih prireditev in slovesnosti, od sejma marmelade do začetka del na novih prometnicah, kot je bilo to v nedeljo v Osijeku.

Premierka Kosorjeva skuša volivcem pogosto sporočati, da za hrvaško demokracijo ne bo dobro, če bo tako v uradu predsednika kot na čelu vlade in parlamenta ena politična opcija, čeprav je Josipović zamrznil svoje članstvo v SDP.

Vse raziskave javnega mnenja za zdaj kažejo zanesljivo prednost "kukuriku koalicije" pred HDZ-jem, premierka pa poskuša dobiti čim več glasov z nacionalistično in protikomunistično retoriko ter se sklicuje na čase prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana.

Besedni boj Kosorjeve in Tadića predvolilna poteza?
Nekateri hrvaški politiki in politični analitiki tudi besedni boj Kosorjeve s srbskim predsednikom Borisom Tadićem ocenjujejo kot dogovor in predvolilno taktiko nabiranja glasov. Primerjajo ga s stanjem pred hrvaškimi parlamentarnimi volitvami leta 2007, ko naj bi se nekdanja premierja Slovenije in Hrvaške, Janez Janša in Ivo Sanader, dogovorila za incidente v Piranskem zalivu ter tako krepila svoji podpori med volivci. Oba premierja sta to odločno zanikala.

Kosorjeva napoveduje hitro okrevanje
Hrvaški tisk je obsežno demantiral tudi nedeljske izjave Kosorjeve, da je Hrvaška izšla iz gospodarske krize, češ da so tudi gesla o uspešnosti gospodarstva del predvolilne taktike Kosorjeve. Mediji so navedli, da državne blagajne ne bo napolnila niti rekordna turistična sezona, saj je bila kljub letošnjemu rekordnemu številu turistov poraba julija in avgusta na ravni sezone 2010 ali še nižja.

Premierkine izjave o izhodu iz gospodarske krize, ki jih je utemeljila na zvišanju bruto domačega proizvoda za 0,8 odstotka v drugem trimesečju, so kritizirale tudi ostale opozicijske stranke, ki niso del "kukuriku koalicije", pa tudi ekonomski analitiki, saj vsi pričakujejo "črno ekonomsko jesen" z visoko brezposelnostjo in rekordnim javnim primanjkljajem.

Spor Josipović-Kosor