Haradinaj je bil prepričljiv zmagovalec junijskih volitev na Kosovu. Foto: EPA
Haradinaj je bil prepričljiv zmagovalec junijskih volitev na Kosovu. Foto: EPA

Zavzel se je tudi za nadaljevanja dialoga o normalizaciji odnosov s Srbijo. Na kratko je v srbščini tudi nagovoril poslance srbske manjšine v parlamentu. Vlada je bila potrjena tesno, podprlo jo je 61 od 120 poslancev, med njimi pa so bili tudi srbski poslanci, je poročal dopisnik Boštjan Anžin.

49-letni Haradinaj, ki je tudi predsednik Zavezništva za prihodnost (AAK), v preteklosti pa je bil poveljnik Osvobodilne vojske Kosova, tokrat že drugič prevzema vodenje kosovske vlade.

Zunanji minister bo v novi kosovski vladi predsednik Zavezništva za novo Kosovo (AKR) Behgjet Pacolli. AKR bo prevzele tudi vodenje notranjega ministrstva. Za zadeve EU-ja bo poslej pristojna Dhurata Hoxha iz Demokratske stranke, njena strankarska kolega Bedri Hamza in Abelard Tahiri pa za finance in pravosodje. Ministrstvo za oborožene sile bo v rokah Haradinajeve AAK.

Srbska lista bo imela v vladi tri ministrstva.

Med očitki, ki že letijo na novega premierja, je tudi ta, da je ustvaril preveč ministrskih položajev, da bi tako potešil apetite vseh svojih koalicijskih partnerjev.