Ramush Haradinaj je haaški obtoženec in nekdanji kosovski premier. Njegova zmaga bo verjetno še bolj zapletla odnose s Srbijo, ki je zanj zaradi domnevnih vojnih zločinov izdala zaporni nalog. Foto: Reuters
Ramush Haradinaj je haaški obtoženec in nekdanji kosovski premier. Njegova zmaga bo verjetno še bolj zapletla odnose s Srbijo, ki je zanj zaradi domnevnih vojnih zločinov izdala zaporni nalog. Foto: Reuters
Volivka v Kosovski Mitrovici
Volivka med glasovanjem v Kosovski Mitrovici. Volišča so bila odprta do 19. ure, izide pričakujejo nekaj ur po volitvah. Foto: Reuters
Protest privržencev stranke Samoopredelitev
Privrženci stranke Samoopredelitev na petkovem predvolilnem zborovanju v Prištini. Foto: Reuters
Na Kosovu zmagalo zavezništvo 13 strank

Po preštetih 91 odstotkih glasov je na drugem mestu koalicija okoli do zdaj vladajoče stranke premierja Ise Mustafe Demokratska liga Kosova (LDK) s 26,75 odstotka glasov. Tudi Mustafa je po zaprtju volišč svojo stranko označil za zmagovalko. Na tretjem mestu je s 23,52 odstotka glasov nacionalistična stranka Vetevendosje (Samoopredelitev), ki je bila do zdaj največja opozicijska stranka. Njen premierski kandidat Albin Kurti je rezultat pozdravil kot veliko zmago in ocenil, da stranko čaka še veliko zmag. Na četrto mesto se je uvrstila Srbska lista s 4,8 odstotka glasov.

Ključne stranke zmagovalnega zavezništva so Demokratska stranka Kosova (PDK) sedanjega predsednika parlamenta Kadrija Veselija in dve večji opozicijski stranki – Zavezništvo za prihodnost (AAK) nekdanjega kosovskega premierja in haaškega obtoženca Ramusha Haradinaja in stranka Nisma (Pobuda) pod vodstvom Fatmirja Limaja. Iz vrst PDK-ja prihaja tudi sedanji kosovski predsednik Hashim Thaci.

Premierski kandidat tega zavezništva Haradinaj je že po zaprtju volišč razglasil zmago, ki jo je označil za "prepričljivo". Ta zmaga jim bo omogočila oblikovanje vlade.

Volilna udeležba je bila nekaj več kot 40-odstotna. Do glasovanja je upravičenih 1,9 milijona volivcev, od katerih jih skoraj polovica milijona živi na tujem.

Tokratne volitve so predčasne in posledica nedavno izglasovane nezaupnice vladi Ise Mustafe.

30-odstotna stopnja brezposelnosti
Nova vlada se bo morala spopasti s 30-odstotno stopnjo brezposelnosti, obubožanim gospodarstvom in krepitvijo odnosov s sosednjo Srbijo, kar je pred začetkom pridružitvenih pogajanj z Evropsko unijo predpogoj za obe državi.

Skupno je na volitvah nastopilo 26 strank, zavezništev in državljanskih skupin.

"Nič se ne bo spremenilo"
"Nič se ne bo spremenilo. Ne glede na to, kdo bo prišel na oblast, bomo še naprej revni in brez prihodnosti," je po oddaji glasovnice v Prištini povedal 28-letni volivec.

Obljube gospodarske rasti
V predvolilni kampanji so kandidati obljubljali do osemodstotno gospodarsko rast in povišanje plač v javnem sektorju. "Obljube v gospodarstvu se brez tujih naložb ne morejo uresničiti," ob tem opozarja analitik Imer Mushkolaj in dodaja, da sta nezaposlenost in revščina največji težavi kosovske regije.

Nova vlada bo primorana nekaj ukreniti tudi glede razmejitve s Črno goro, kar je zadnji pogoj Evropske unije pred umikom vizumov za kosovske državljane.

V kosovskem parlamentu je 120 poslanskih mest, od katerih jih je 20 rezerviranih za pripadnike manjšin. Srbska manjšina, ki je največja manjšina na Kosovu, ima v kuvendiju deset poslanskih mandatov. Na tokratnih volitvah srbska manjšina nastopa s šestimi volilnimi listami.

Na Kosovu zmagalo zavezništvo 13 strank